Uutiset

Pronssiveitsi laajensi
historiaa Alastarolla

TS/Eeva Suojanen<br />Arkeologi Jouko Pukkila (vas.) ja hankevetäjä Sami Männistö esittelivät Alastaron esihistoriaa avartaneita löytöjä. Pukkilan kädessä ihmisen kallon palasia. Tummat pienet palat ovat pronssiveistä.
TS/Eeva Suojanen
Arkeologi Jouko Pukkila (vas.) ja hankevetäjä Sami Männistö esittelivät Alastaron esihistoriaa avartaneita löytöjä. Pukkilan kädessä ihmisen kallon palasia. Tummat pienet palat ovat pronssiveistä.

Eeva Suojanen

Arkeologi Jouko Pukkila ottaa hellävaraisesti auki pakettia, josta paljastuu vihertävä metallipala. Se on Alastaron Vaaravuoren hautaröykkiön kaivauksissa esiin harjattu, analysoitu ja konservaattorin käsittelemä pala. - Kaarevaselkäinen pronssiveitsi, viite Etelä-Skandinaviasta, Pukkila esittelee. - Tällaisia muita ei samalta ajalta Suomesta ole löydetty.

Pienissä muovipusseissa on luunpalasia. Kahdesta hautaröykkiöstä löytyi kolmisentuhatta palaa. Luuanalyyseissä oli varmistunut, että löydetyillä on ikää kolmisentuhatta vuotta. Suomessa ei kolmetuhatta vuotta sitten tehty pronssiesineitä; veitsi on tullut tänne ehkä nykyisen Tanskan seuduilta.

Toisesta hautaröykkiöstä löydetyt luut ovat ehkä naisen. Naiseen viittaavat myös haudasta löytyneet metallipalat. - Pronssiveitsellä ei ole nyljetty suurriistaa, vaan se saattaa olla ns. naistenveitsi.

Arkeologi jatkaisi ja laajentaisi kaivauksia siitä, mihin kesällä jäätiin. - Hautalöytöjen perusteella voi sanoa, että varmasti jossain lähistöllä, Vaaravuoren kupeella ja muinaisjärven rannalla on pronssikautisia asuinpaikkoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uusia näkymiä

Kesäiset kaivaukset Alastarolla tuottivat uutta tietoa Loimaan seudun asutuksesta ja antoivat arkeologeille uusia näkymiä Kokemäenjoen vesistön varsista. Pukkilan mukaan Vaaravuori on etäisin sisämaasta löydetty rannikon pronssikulttuurin hautaus.

Loimaan seudun arkeologinen historiantäydennys ja menneisyyden aukkojen paikkaaminen tehtiin Leader+ -hankerahalla. Viime vuosikymmenen lopulla selvitettiin ylimalkaisemmin matkailua ja menneisyyttä, ja tänä vuonna tuli tilaisuus tarkemmin tutkia mielenkiintoisia kohteita. Museoviraston kautta rahaa olisi arkeologisiin kaivauksiin jouduttu vielä odottamaan.

Hautaröykkiöt -hankkeessa on selvitelty lisäksi Alastaron uudempia hautausmaita ja kulttuurimaisemia.

Hankittua tietoa on tarkoitus hyödyntää sekä koulujen opetusmateriaaksi että matkailukäyttöön, sanoi hankevetäjä Sami Männistö .

Maanomistajien kanssa on sovittu mahdollisuudesta opastaa ryhmiä Vaaravuorelle. Männistö muistuttaa, että pronssikauden hauta on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu.