Uutiset

Kirjailija Veijo Baltzar
kiisti syytteen petoksesta

MERJA ILPALA

Kirjailija Veijo Baltzar kiisti keskiviikkona kaikki häneen kohdistuneet syytteet Raaseporin käräjäoikeudessa Tammisaaressa. Syyttäjä epäilee miehen yrittäneen satojentuhansien eurojen suuruista vakuutuspetosta Karjaalla sijainneen kotinsa palossa ja vaatii rangaistusta sekä törkeän petoksen yrityksestä että yllytyksestä tuhotyöhön tai yleisvaaran tuottamukseen.

Brasbyn entinen koulu Mustionjoen varrella oli paitsi Baltzarin asunto myös kansainvälinen romanikirjailijaliiton ja mustalaiskulttuurin keskuksen toimipaikka.

Rakennus tuhoutui tulipalossa viime vuoden maaliskuussa. Vakuutusyhtiö Pohjantähti teki palosta poliisille tutkintapyynnön, joka johti syytteisiin Veijo Baltzaria ja hänen tuttavaansa, helsinkiläistä veturinkuljettajaa vastaan.

Syyttäjä Ahti Hirvosen mukaan helsinkiläismies sytytti tulipalon kirjailijan yllyttämänä.

Hänen mielestään todisteiden kokonaisuus ei jätä epäilyjä siitä, etteikö taloa olisi poltettu tarkoituksellisesti ja vahinkojen määrää paisuteltu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vakuutusarvoa nostettiin kahdesti

Brasbyn kauppahinta oli vuoden 2001 syksyllä alle 200 000 euroa. Uusi omistaja nosti sen vakuutusarvoa puolentoista vuoden aikana kahdesti, ja maaliskuussa 2003 kiinteistön arvo oli jo 650 000 euroa.

Irtainta omaisuutta talossa oli omaisuusluettelon mukaan 190 000 euron edestä, mutta palon jälkeen laaditun vahinkoilmoituksen perusteella tuhoutuneen tavaran käypä hinta oli 450 000 euroa.

Vakuutusyhtiön ja syyttäjän käsitys on, että Baltzar liioitteli irtaimiston arvoa ja ilmoitti palaneeksi myös sellaisia esineitä, joita talossa ei ollut lainkaan. Puolustus selittää liian suuret korvausvaatimukset markkojen ja eurojen sekaantumisella.

Hirvonen kiinnitti oikeudessa huomiota talosta ennen paloa pois vietyihin muuttolaatikoihin. Ne sisälsivät mm. kirjailijan henkilökohtaisia arkistoja ja valokuvia.

Rajun tulipalon syttymissyytä ei ole voitu luotettavasti selvittää. Syyttäjä uskoo sen saaneen alkunsa lähelle lattiaa jätetystä, 750 watin polttimolla varustetusta lampusta. Palokoira löysi raunioista myös jäänteitä palavista nesteistä.

Veturinkuljettajan asianajajan mielestä tulipalo on voinut aiheutua tyhjässä talossa mistä hyvänsä, kuten oikosulusta televisiossa tai keskuspölynimurissa. Hänen päämiehensä kiisti jyrkästi syyllistyneensä tuhotyöhön.

Jutun käsittely jatkuu Raaseporin käräjäoikeudessa useita päiviä. Pelkästään syyttäjä on kutsunut oikeuteen toistakymmentä todistajaa.