Talous

Yhteistyö virolaisen telakan kanssa turvaa laivasisustajan tulevaisuutta

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Color Linen risteilylautan tilausravintolaan meneviä kalusteita viimeistelemässä tuotantopäällikkö Leo Valto (oik.) ja puuseppä Juhani Viiri.
TS/Ari-Matti Ruuska
Color Linen risteilylautan tilausravintolaan meneviä kalusteita viimeistelemässä tuotantopäällikkö Leo Valto (oik.) ja puuseppä Juhani Viiri.

KIRSI TURKKI

Laivanrakennusalalla toimiva sauvolainen Metalliasennus Huuhka Oy on hakenut toiminnalleen uusia tukijalkoja tulevaisuutta varten. Huuhkan toiminta on laajenemassa Baltiaan yhteistyössä virolaisen telakkayhtiön kanssa. Lisäksi yhtiö suuntautuu laivanrakennuksen ohella maapuolen rakennuskohteisiin sekä kehittää maatalouskoneita.

Pertti Huuhkan ja Leo Valton omistama Huuhka Oy palkittiin lauantaina Varsinais-Suomen yrittäjien maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Pitkän linjan laivanrakentajat pitävät palkintoa hienona tunnustuksena henkilökunnalleen ja työlleen.

Vuonna 1987 Sauvoon perustettu yritys aloitti toimintansa asentamalla palo-ovia laivoihin. Nyt kahden perheen yritys on kehittynyt telakoiden yhteistyökumppaniksi, joka tekee muun muassa kokonaistoimituksia risteilijöihin. Viimeisimpänä työnä on ollut tilausravintolan kokonaistoimitus Color Linen joulukuussa valmistuvaan risteilylauttaan. Keväällä alkavat Ultra Voyagerin kirjaston ja business-loungen kokonaistoimitukset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huuhkalla tunnetaan laivanrakennusalan kuormitusvaihtelut, mutta niihin ei haluta alistua henkilökuntaa vähentämällä tai lomauttamalla.

- Meillä on viimeeksi ollut lomautuksia Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssin aikana. Aina on jotakin poppakonsteja keksitty, jotta työntekijät on pystytty työllistämään, Pertti Huuhka toteaa.

Yhteisyritys tekee korjaustyöt Baltiassa

Huuhkan tuorein tapa säilyttää kilpailukyky laivanrakennuksessa on yhteistyö virolaisen telakkayhtiön kanssa. Huuhka ja virolainen Blrt Group perustivat syyskuussa yhteisyrityksen, jonka nimi on Huuhka Blrt Interiöör Oü. Huuhka omistaa yhteisyrityksestä 60 prosenttia ja Blrt group 40 prosenttia.

Blrt Group omistaa kaksi korjaustelakkaa Tallinnassa ja yhden Liettuassa. Baltian telakoilla on tehty tähän mennessä monia laivakorjauksia, mutta ei vielä sisustustöitä. Muun muassa suomalaisia jäänmurtajia ja monia autolauttoja on jo ollut korjattavana Baltian telakoilla.

- Yhteisyrityksen ajatuksena on, että sisustusremonttien suunnittelu ja työnjohto ovat Sauvosta ja varsinainen työ tehdään Baltiassa, Pertti Huuhka kertoo.

Hänen mukaansa laivojen sisustusremonttien kysyntä kasvaa jatkuvasti ja uusi yhteisyrityskin on jo saanut ensimmäiset tarjouspyynnöt. Huuhkalla on kokemusta risteilijöiden sisustuksen uudistamisesta Karibialta. Tänä syksynä tehdään pienehköjä sisustustöitä esimerkiksi Royal Caribbian -varustamon Sovereign of the Seas -alukseen.

Suomen telakoilla varustelu- ja sisustustyöt hiljenevät tulevan talven ajaksi, koska kaksi matkustajalaivaa luovutetaan Turusta ja Raumalta syksyn aikana ja ensimmäinen Ultra Voyager Turussa tulee varusteluvaiheeseen vasta keväällä.

Kirjastosaneeraus Sauvossa työllistää

Huuhkaa hiljaisena talvena työllistää Sauvon vanhan meijerin saneeraus kunnan pääkirjastoksi. Huuhka on tämän hankkeen pääurakoitsija.

- Olemme hakeneet myös maapuolen töitä. Ammattitaitoiset työntekijät suoriutuvat yhtä hyvin maapuolen kuin laivanrakennuspuolenkin töistä, tuotantopäällikkönä toimiva Valto arvioi.

Työllisyyskuoppia Sauvossa pyritään täyttämään kehittämällä myös maatalouskoneita, joista Pertti Huuhka uskoo tulevaisuudessa kehittyvän hyviä tuotteita. Kimmokkeen antaa oma maatila, jonka töihin Huuhka kehittää helpotusta tuovia koneita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huuhka Oy työllistää kaikkiaan noin 60 ihmistä Sauvossa ja työmailla ja yrityksen liikevaihto on kahdeksan miljoonaa euroa. Huuhkan yhteydessä Sauvossa toimii myös samojen omistajien Pocadel Oy, joka valmistaa palolasirakenteita laivoihin. 12 ihmistä työllistävä ja kahden miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Pocadel on viime aikoina myös siirtynyt tekemään maapuolelle rakennusten alumiiniovia ja ikkunoita.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Pertti Huuhka on hakenut yritykselle uusia tukijalkoja laivanrakennusalan kovien kuormitusvaihtelujen takia.
TS/Ari-Matti Ruuska
Pertti Huuhka on hakenut yritykselle uusia tukijalkoja laivanrakennusalan kovien kuormitusvaihtelujen takia.