Talous

Metsäliiton remontti jatkuu

Tappioissa rypevää Metsäliitto-yhtymää remontoidaan kovalla vauhdilla kuntoon. Pörssiyhtiö M-realin tase vahvistettiin syksyn kuluessa osakeannilla kerätyllä pääomalla siedettäväksi.

M-real on laittanut myyntilistalle muun muassa metsänsä ja Savon Sellun. Osallistuminen Uruguayn investointiin edellyttää vielä luopumista joistakin sellutehtaista.

Savon Sellun raaka-ainetta käytetään aaltopahviin, jota M-real ei enää tee. Savon Sellusta voisi olla kiinnostunut joku suuri pakkausten tekijä kuten SCA, Kappa tai Smurfit.

M-real on kertonut tavoittelevansa 200 miljoonan euron kulusäästöjä vuoteen 2006 mennessä. Sen saavuttamiseksi henkilöstöä pitää karsia läpi koko yhtiön.

Metsäliitto-yhtymässä joudutaan miettimään myös pörssiyhtiö M-realin ja metsänomistajien täysin omistaman emo-Metsäliiton suhdetta.

Metsäliitto hallitsee selvällä äänienemmistöllä M-realia. Metsäliiton äänivallan pudottaminen alle puoleen voisi nostaa M-realin osakkeen arvoa ja helpottaisi mahdollisia yritysjärjestelyjä.

Jos Metsäliitto luopuisi ehdottomasta äänivallasta M-realissa, merkitsisi se paluuta juurille. Metsäliitto huolehtisi metsänomistajille tärkeiden tukkien jalostuksesta Finnforestissa. Merkittävänä omistajana se voisi säilyä selluteollisuudessa. Omistuksen kasvattaminen valtionyhtiö Vapossa vahvistaa jo nyt bioenergian tuotantoa, josta on tulossa Metsäliiton uusi tukijalka.

Omistus M-realissa olisi siten tulevaisuudessa Metsäliitolle nykyistä selkeämmin strateginen sijoitus, jonka arvo mitataan pääoman tuotolla.

JUHA KAIHLANEN