Työnantaja ajaa kriisiyhtiöihin palkka-alea ja työaikajoustoa
Alberto Claramunt
Työnantaja haluaa taloudellisissa vaikeuksissa oleville yrityksille mahdollisuuden alentaa palkkoja ja pidentää työaikaa paikallisesti sopimalla. Vaatimus kriisiyhtiöiden palkka- ja työaikajoustoista nousee yhdeksi tuponeuvottelujen kiistakysymykseksi. Työntekijäpuolella suomalaista työaikaa ja sen joustavuutta pidetään etenkin Saksaan verrattuna edistyksellisenä. Saksassa yritykset ovat paikallisesti pidentäneet työaikaa ilman korvausta, koska vaihtoehtona olisi ollut tuotannon siirtyminen halvemman työvoimakustannusten maihin.
EK:n työmarkkinajohtajan Seppo Riskin mukaan kaikki kivet irtisanomisten välttämiseksi on käännettävä ja sen takia yrityskohtaiset työaika- ja palkkajoustot otetaan tuponeuvottelupöytään. Itse asiassa työnantaja otti esiin asian jo syyskuussa, kun työmarkkinaosapuolet vasta keskustelivat siitä, onko niillä edellytyksiä aloittaa neuvottelut tuposta. Riskin mukaan yrityskohtaisen palkka-alen vaatimus säilyy edelleen neuvotteluissa.
- On puhuttu eri tyyppisistä malleista, joilla yritys voi sopeutua vaikeisiin tilanteisiin ilman, että yritysten pitää irtisanoa. Neuvottelupöydältä ei ole mikään asia poistunut, Riski vahvistaa.
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää tyrmää työnantajien vaatimukset.
- Emme me lähde työajan pidentämiskeskusteluihin. Monissa vertailuissa meidän työaikamme on osoittautunut erittäin pitkäksi, eikä meillä ole yhtään yritystä, jossa tällaista tarvittaisiin. Nykyinen työaikajärjestelmämme pelaa hyvin, Mäenpää perustelee.
Periaatteessa jo nyt on mahdollista, että yritys ja sen työntekijät sopivat keskenään etujen leikkauksista. Työnantajan tavoitteena on ujuttaa jouston periaatteet myös työehtosopimuksiin.
STTK poistaisi varallisuusveron
STTK:n Mäenpää esitteli perjantaina toimihenkilöiden tupotavoitteita. Vaikka STTK tuomitsi viime päivien rajut irtisanomiset ja peräänkuulutti yrityksiltä yhteiskuntavastuuta, se on kuitenkin valmis edistämään suomalaista omistajuutta ja yritysten toimintaedellytyksiä.
Järjestö olisi valmis luopumaan esimerkiksi varallisuusverosta, jos se edistäisi sijoituksien virtaa kotimaahan.
STTK esittää myös suomalaisten emoyhtiöiden ulkomailla tekemien voittojen vapauttamista veroista sillä ehdolla, että varat käytetään tutkimus-, tuotekehitys-, innovaatiotoimintaan tai työllisyyttä edistäviin investointeihin kotimaassa.
Järjestö haluaa pitää myös korkeapalkkaiset ulkomaiset työntekijät Suomessa. STTK:n mielestä ulkomaisen, korkeaa palkkaa nauttivan työntekijän alemman verokohtelun aikaa pitäisi pidentää.
Esitykset ovat STTK:n vastaus professori Vesa Puttosen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle (Eva) laatimaan selvitykseen, jossa kannettiin huolta suomalaisen omistajuuden vähyydestä. Selvityksen mukaan suomalaiset yritykset valuvat alehinnalla ulkomaisiin käsiin, jos kotimaisen omistamisen edellytyksiä ei paranneta.