Uutiset

Pääskyvuori palaa uusittuun kouluun kolmen viikon päästä

TS/Jori Liimatainen<br />Pääskyvuoren koulun 380 oppilasta ja 30 henkilökunnan jäsentä pääsevät pian parakkikurjuudesta.
TS/Jori Liimatainen
Pääskyvuoren koulun 380 oppilasta ja 30 henkilökunnan jäsentä pääsevät pian parakkikurjuudesta.

MARKKU TAWAST

Pääskyvuoren koulukiinteistöjen kosteusvaurioiden korjaukset valmistuivat perjantaina, mutta täysin uusittuun opinahjoon 30 henkilökuntaan kuuluvaa ja 380 oppilasta pääsevät muuttamaan vasta marraskuun 22. päivänä.

Tämä johtuu siitä, että ensi viikolla talossa tehdään desinfioiva suursiivous. Aluetyöterveyslaitos ottaa laskeumanäytteitä parin viikon ajan ensi kuun puolivälissä, ja vasta sen jälkeen koulutyö pääsee toden teolla alkamaan. Näytteiden oton aikana tiloja ei käytetä. Näytteiden analyysit ovat käytettävissä arviolta jouluun mennessä. Raporttien perusteella tehdään erikseen ratkaisut kohteen jatkoseurannasta työterveyshuollon ja Turun aluetyöterveyslaitoksen suositusten pohjalta.

Turun kaupungin tilalaitoksen projektipäällikkö Anne Antola sanoi, vuonna 2002 alkaneiden töiden kuluessa rakennuksen tilat on läpikäyty perusteellisesti perustuksista vesikattoon. Kokonaan uusittuja ovat mm. kaikki vesikatot, salaojat, vesi- ja viemärijohdot sekä ilmanvaihtolaitteistot kanavistoineen, sähkötekniikka ja kaikki sisäpuoliset pintamateriaalit. Myös julkisivupinnoitteet on pääosin uusittu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koululaitoksen työsuojeluvaltuutettu Mika Raitio arvosteli Turun päättäjiä siitä, että kaupunkiin ei ole laadittu minkäänlaista ennakoivaa suunnitelmaa.

- Moni kaupunki ottaa esimerkkiä Turusta. Mm. Porvoo on päättänyt korjata puolitoista koulua vuodessa. Turussa rakennuksia on paljon enemmän ja jos täällä korjattaisiin kaksi koulua vuodessa, urakkaan menisi kolmekymmentä vuotta. Turussa on kaksi vuosikymmentä menty minimirahoituksella. Ensi vuodeksi on tiedossa 220 000 korjausta vaativaa kouluneliötä.

Hän mainitsi, että Turun runsaasta 60 koulurakennuksesta on tutkittu parikymmentä. Niissä jokaisessa on isoja korjaustarpeita. Muiden muassa Majaniemen koulua ja Varissuon kakkoskoulua ei voida käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa ollenkaan. Oppilaita Turun kouluissa on 21 000 ja henkilökuntaa parituhatta.

Ylläpitoinsinööri Jarmo Loven mukaan tilalaitos omistaa ja hallitsee kaupungin koko toimitilakannan. Koululaitoksen hallussa noin miljoonan neliön ja 3,5 miljoonan kuution määrästä on noin 40 prosenttia.

- Kiinteistömassa on käsittämättömän suuri ja vaatii jatkuvasti rahaa. Valtio ilmoitti kaksi vuotta sitten, että se antaa kertaluontoisena avustuksena koulujen korjaamiseen viisi miljoonaa euroa. Siinä ei ole paljon jakamista koko maan korjauksen tarpeessa olevien tuhansien koulujentalojen kesken. Turussa tilalaitoksen kontolla ovat vielä mm. päiväkodit, vanhainkodit ja huoltolaitokset. Kun 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun aikoihin korjaamiseen käytettiin noin miljoona euroa vuodessa, nyt rahoitustarve on kasvanut 15-20-kertaiseksi.

Henkilökunta oli sairaana

Työterveyslääkäri Sameh El-Geneidy toisti tosiasian, jonka mukaan väestö ikääntyy koko ajan. Samaan aikaan koulua käyvät tulevaisuuden veronmaksajat. Heistä on pidettävä hyvä huoli.

Pääskyvuoren koulukiinteistön ensimmäiset tilat suljettiin toukokuussa 2002. Vuosina 2001-2002 rehtori Pekka Laakso kirjasi henkilökunnalta 232 sairauspäivää, 2002-2003 480 sairauspäivää ja 2003-2004 vielä 140 sairauspäivää. Sairastuneet kärsivät erityisesti hengitysteiden oireista. Lasten poissaolot eivät näy näissä luvuissa.

TS/Jori Liimatainen<br />Julia Jokisen (vas.), Elena Ahjosaaren, Nelly Linqvistin, Noora Oivasen ja Senni-Liina Malmbergin välituntileikkien taustalla näkyvä rakennus on loppusilausta vaille kunnossa.
TS/Jori Liimatainen
Julia Jokisen (vas.), Elena Ahjosaaren, Nelly Linqvistin, Noora Oivasen ja Senni-Liina Malmbergin välituntileikkien taustalla näkyvä rakennus on loppusilausta vaille kunnossa.