Uutiset

Lääkäri totesi Jasser Arafatin sairastuneen vakavaan veritautiin

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sairastaa vakavaa veritautia, jonka syitä on vielä selvitettävä, sanoi yksi Arafatia tutkinut lääkäri torstaina. Lääkärin mukaan mahdollisesti kuolemaan johtava sairaus vaatii vielä lisätutkimuksia, joista ainakin osa on tehtävä muualla kuin Länsirannalla.

Israel ilmoitti jo aiemmin päivällä, ettei se aio millään tavalla rajoittaa Jasser Arafatin liikkumista.

- Israel ei tule asettamaan mitään rajoituksia Arafatin liikkumiselle, kun kyseessä on hänen tarvitsemansa hoito, sanoi Israelin hallituksen edustaja Raanan Gissin .

Arafatin avustajan mukaan presidentti ei hakeudu hoitoon ulkomaille ilman vakuuksia siitä, että hänen sallitaan palata takaisin. Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi torstaina pelkäävänsä, että Arafatia ei enää päästetä palaamaan Ramallahiin, jos hän sieltä lähtee.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin neuvonantaja Dov Weisglass vakuutti kuitenkin, ettei Arafatin paluulle aseteta esteitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos Arafat viedään sairaalahoitoon ulkomaille, Israel takaa, että hän pääsee palaamaan Ramallahiin, Weisglass sanoi uutistoimisto DPA:lle.

Arafat oli määrä lennättää sairaalahoitoon Pariisiin jo torstai-iltana tai viimeistään perjantaina, kertoi palestiinalaislähde.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Useat ulkomaiset lääkäriryhmät kiirehtivät torstaina Ramallahiin Länsirannalle tutkimaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia. Palestiinalaiset, tunisialaiset ja jordanialaiset lääkäriryhmät saivat illansuussa vahvistusta, kun egyptiläinen erikoislääkäriryhmä saapui Arafatin päämajaan.

Yksi Arafatia hoitava lääkäri sanoi Arafatin sairastavan veritautia, jonka syytä on vielä tutkittava.

- Hänen verisolunsa, joiden pitäisi normaalisti tuhota mikrobeja, tuhoavat nyt hänen verihiutaleitaan, sanoi nimettömänä pysyttelevä lääkäri.

Hänen mukaansa tauti on saattanut syntyä viruksen aiheuttamasta tulehduksesta, syövästä tai verenmyrkytyksestä.

Palestiinalaislähteiden mukaan Arafatin tila oli yöllisen kriisin jälkeen vakava, mutta vakaa.

- Hänen tilansa on yhä vakava ja hän haluaa vaimonsa paikalle, sanoi nimettömänä esiintynyt palestiinalaisviranomainen.

Suha Arafatin kerrottiin olevan jo matkalla miehensä sairasvuoteen äärelle. Arafatin vaimo asuu pariskunnan tyttären kanssa Pariisissa eikä ole nähnyt miestään vuoden 2000 jälkeen.

Palestiinalaiset huolissaan

Tieto Jasser Arafatin terveydentilan äkillisestä heikentymisestä levisi kulovalkean tavoin palestiinalaisten keskuudessa. Arafatin päämajan edustalle oli päivän mittaan kerääntynyt joukko huolestuneita presidentin kannattajia. Toiset olivat taas harmissaan siitä, ettei Arafatin terveydentilasta ole annettu tarkkaa tietoa.

- Olemme kovin huolissamme. Hän on meidän johtajamme, meidän vertauskuvamme. Haluamme odottaa, kunnes hän voi taas paremmin, sanoi 20-vuotias opiskelija Khaled Muhana .

Osa Ramallahin asukkaista valitteli, ettei heille ole kerrottu selkeästi Arafatin sairauden laadusta tai sen vakavuudesta.

- Itse asiassa me emme tiedä edes, onko hän jo kuollut. Kunpa tietäisimme, sanoi ramallahilainen myyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ihmiset ovat huolissaan siitä, kenestä tulee hänen seuraajansa ja mahdollisesta poliittisesta epävakaudesta. Muutoin elämä jatkuu, arveli kauppias Aziz Halaweh .