Uutiset

Läänineläinlääkäri passitti hevoset
Naantalin tienvarresta uuteen kotiin

TS/Jori Liimatainen<br />Nämä kaverukset eivät enää käyskentele kummastuttamassa Naantalin pikatiellä liikkuvia. Hevosten uusi kotipaikka lienee vain omistajan tiedossa.
TS/Jori Liimatainen
Nämä kaverukset eivät enää käyskentele kummastuttamassa Naantalin pikatiellä liikkuvia. Hevosten uusi kotipaikka lienee vain omistajan tiedossa.

MARJA MYLLYLUOMA

Naantalin pikatien varrella, Vantontien risteyksen tuntumassa laiduntaneet kaksi hevosta - 20-vuotias suomenhevonen ja 24-vuotias puoliverinen - muuttivat torstaina värikkään näytelmän jälkeen uuteen kotiin. Samaan, tuntemattomaan paikkaan lähtivät vähän loitompana asustelleet kaksi shetlanninponia.

Nelikon muuttomatkan järjesti omistaja. Eläinten suojattomat olot noteeranneet viranomaisetkin olivat varmuuden vuoksi valmistautuneet muuttomiehiksi: kuljetusautot ja sijoituspaikat oli katsottu valmiiksi.

Turun eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser oli murehtinut jo pitkään tienvarsihevosten kohtaloa.

- Pommitin kuukausikaupalla lääniä. Maanantaina menin laitumen viereen ja ilmoitin, etten hievahda ennen kuin päätös on saatu aikaan. Läänineläinlääkäri tulikin illalla paikalle ja määräsi, että eläimet on siirrettävä muualle.

Torstaina alkoi tapahtua. Aamutuimaan vipinää järjestivät hevoset itse. Ne karkasivat aituustaan tienposkeen ja palasivat poliisisaattueessa. Pitkin päivää ihmiset jatkoivat neuvonpitoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Hevoset piti vietämän milloin millekin paikkakunnalle. Lopulta en yrittänytkään uskoa mitään vaihtoehtoja, Leyser kertoi.

Talli purettiin hiljakkoin

Jupakka juontuu kolmen vuoden takaa. Tuolloin Naantalin kaupunki sopi hevosten omistajan kanssa, että eläimet saavat asustella tilapäisesti kaupungin omistamassa tallissa. Kun tilapäisyys vain jatkui ja jatkui, Naantali antoi hyyryläisilleen häädön. Kuten ohiajavat ovat voineet todeta, minnekään ei lähdetty määräaikaan, syyskuun loppuun mennessä.

Eläinsuojaksi kelpaamaton talli purettiin hiljakkoin, ja hevoset jätettiin taivasalle.

- Nälkiintyneiksi niitä ei voi sanoa. Tähän aikaan vuodesta on vaikea löytää laihoja hevosia, Leyser totesi.

Mutta naantalilaishevosilta puuttui jopa lain määräämä säänsuoja.

- Kun hevonen joutuu yötä päivää tallustelemaan mudassa, sitä uhkaavat muun muassa sädemätä ja kaviokuume, Leyser selvitti.

- Syötävää hevosilla ei juuri ollut kahteen viikkoon, mitä nyt pieniä heinänyyttejä heitettiin. Asiallinen päiväannos olisi vähintään puoli paalia. Juodakseen hevoset saivat mutavettä maasta.

Shetlanninponien Leyser tiesi viettäneen ainakin kaksi viikkoa taivasalla narun päässä, vaikka laki kieltää pitämästä hevoseläimiä lieassa jatkuvasti.

"Huostaanotto" ei käy helposti

Läänineläinlääkäri Tea Ahtelo joutui mukaan hevosrumbaan siksi, ettei Naantalissa ole tällä hetkellä kunnaneläinlääkäriä.

- Omistaja vakuutti ruokkineensa eläimet kolmasti päivässä. Laissa ei luekaan, että ruokaa pitäisi olla kaiken aikaa saatavilla. Riittää, että käydään ruokkimassa. Asian todentamiseksi pitäisi tietenkin väijyä lähistöllä kellon ympäri, Ahtelo sanoi.

Kaiken kaikkiaan olot olivat läänineläinlääkärin mielestä surkeat. Hän korosti, että hevosten uuden kotipaikan kunnaneläinlääkäri tulee tarkastuskäynnille ensi tilassa.

Huonosti hoidettujenkaan hevosten huostaanotto ei käy noin vain.

- Laki antaa vankan suojan eläinten omistukseen, Ahtelo selvitti.