Uusi laiva houkuttelee
perheitä ja
automatkaajia
Tallink aikoo houkutella lisää lapsiperheitä ja automatkailijoita Helsingin ja Tallinnan reitille. Tallink tilaa Aker Finnyardsin Rauman telakalta risteilylautan, josta tulee Itämeren suurimpia.
Tallink Finlandin toimitusjohtajan Håkan Nordströmin mukaan uutta alusta ei ole suunniteltu suinkaan Suomen ja Viron väliseen viinaralliin, vaan palvelemaan nopeasti kasvavia uusia matkustajaryhmiä kuten lapsiperheitä ja automatkaajia.
Puheet viinarallista ovat Nordströmin mukaan muutenkin vailla todellista pohjaa. Tänä vuonna Helsingin ja Tallinnan välinen liikenne on ollut kovassa kasvussa viime vuoden notkahduksen jälkeen.
- Mitään viinarallia ei tullut, vaan aito turismi lähti käyntiin, kun Virosta tuli EU:n jäsen, Nordström totesi torstaina Helsingissä
Uusi risteilijä valmistuu 2006 ja korvaa Helsingin Tallinnan reitillä Romantikan, joka siirtyy Tukholman ja Tallinnan välille.
Tallinkilla on Suomen ja Viron matkustajaliikenteessä 40 prosentin sekä Ruotsin ja Viron liikenteessä yli 90 prosentin markkinaosuus.
Markkinaosuutta Tallink aikoo kasvattaa lisäämällä myös matkustajien palveluja maissa. Varustamo avasi toukokuussa hotellin Tallinnan keskustassa.
- Ihmiset haluavat korkeatasoisten laivapalveluiden lisäksi myös mahdollisuutta käydä kohdemaassa. Pelkkä merellä lilliminen ei enää riitä, Nordström sanoi.
Hotelleista tukijalka
Tallinkin hallituksen jäsenen Keijo Mehtosen mukaan varustamo suunnittelee matkustaja- ja rahtiliikenteen rinnalle hotelleista kolmatta tukijalkaa.
- Emme ole lopullisesti päättäneet, milloin seuraava hotelli tulee, mutta maapuolella tapahtuvaa turismia ja hotellitoimintaa kehitetään määrätietoisesti.
Mehtonen uskoo, että matkustajien vaatimusten noustessa myös laivakalustoa joudutaan uusimaan paljon lähivuosina. Suurin osa Tallinkin kalustosta on rakennettu 1980-luvulla.
Suomen ja Viron välisessä liikenteessä Tallinkin jälkeen seuraavaksi suurimmat ovat Silja, Viking ja Eckerö.
Siljalla ja Vikingillä on kummallakin vähän yli 20 prosentin ja Eckeröllä 15 prosentin markkinaosuus.
Mehtonen ei usko, että uusia kilpailijoita olisi tunkeutumassa sen paremmin Suomen ja Viron kuin Suomen ja Ruotsinkaan välille. Sen sijaan Suomen ja Saksan välille uusia yrittäjiä todennäköisesti ilmestyy.