Uutiset

Mikko Pukkinen Turun ykköseksi

TS/Markku Ojala<br />Mikko Pukkinen päässee aloittamaan Turun seuraavana kaupunginjohtajana noin vuoden kuluttua.
TS/Markku Ojala
Mikko Pukkinen päässee aloittamaan Turun seuraavana kaupunginjohtajana noin vuoden kuluttua.

ARI NIEMI

Seinäjoen kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Turun seuraava kaupunginjohtaja. Kokoomuksen Turun valtuustoryhmä on yksimielisesti päättänyt esittää Pukkista kaupunginjohtaja Armas Lahoniityn (sd) seuraajaksi.

Kokoomusryhmä on informoinut valinnastaan myös sosialidemokraatteja, joilla ei näytä olevan mitään Pukkista vastaan.

- Kun ottaa huomioon hänen ansioluettelonsa, kansainvälisen kokemuksensa ja yrityskokemuksensa, ei meillä ole mitään syytä olla eri mieltä. Hän kokenut kaupunginjohtaja ja poliitikko, toteaa Sdp:n Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen .

Turun suuret puolueet ovat jakaneet johtajapaikat keskenään. Ykkösjohtajuus lankesi jaossa kokoomukselle, mutta tulevan johtajan nimeen Sdp:llä on periaatteessa veto-oikeus.

"Turku äärimmäisen kiinnostava haaste"

Turun johtajavalintaa olisi voinut viivyttää vaikka vuoden loppuun. Kokoomus halusi ratkaisun kuitenkin nopeasti. Päätöstä oli vaalitaistelun ohessa valmisteltu tiiviisti viime viikot. Asia ratkesi kokoomuksen valtuustoryhmässä myöhään keskiviikkoiltana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka valinta on puolueiden tekemän sopimuksen perusteella viittä vaille varma, Pukkinen on vielä varovainen lausunnoissaan.

- Tunnen kyllä kiitollisuutta ja nöyryyttä jo siitä, että olen päässyt näin pitkälle, Suomen kuntaliiton hallituksen kokouksesta tavoitettu Pukkinen toteaa.

Kuntaliiton hallitus käsitteli mm. kuntaliiton varatoimitusjohtajan viran perustamista. Virka on läänitetty kokoomukselle ja Pukkinen olisi ollut siihenkin vahvoilla. Turku veti kuitenkin pidemmän korren.

- Turku on oma lukunsa Suomen kaupunkien joukossa historiansa, kansainvälisen asemansa, saaristonsa ja luonnonolosuhteidensa puolesta. Haaste on äärimmäisen kiinnostava. Turku on voimakas kaupunki kaikkine piirteineen, Pukkinen arvioi.

Jos valinnasta tulee totta, Seinäjoki jää Pukkisen mukaan hyviin käsiin.

- Minusta täällä ollaan aika tyytyväisiä siihen, mitä on aikaan saatu, Pukkinen toteaa.

Kaupunginjohtajan palkka voi nousta

Pukkinen aloittanee työnsä lokakuun alussa 2005. Hän ehtii työskennellä pari-kolme kuukautta yhdessä Lahoniityn kanssa ja ennättää mm. seuraavan vuoden budjetin valmisteluun.

Sdp:n ja kokoomuksen sopimukseen kuuluu, että vielä nykyinen valtuusto valitsee tulevan kaupunginjohtajan, vaikka virkakausi alkaa vasta runsaan vuoden kuluttua. Sopimuksen mukaan Lahoniitty jää varhaiseläkkeelle vuoden 2006 alusta täysin eläke-eduin.

Kaupunginjohtajan palkka on tällä hetkellä noin 9 300 euroa. Tuoreissa johtajasopimuksissa pienempienkin kaupunkien johtajille on luvattu isompia palkkoja.

- Palkkakysymys tulee esille johtajasopimuksessa. Turun täytyy asettaa palkkauksensa kilpailukykyiselle tasolle, toteaa kaupunginhallituksen ja kokoomuksen aluejärjestön puheenjohtaja Aleksi Randell .

Valinta ehkä jo marraskuussa

Niin Randell kuin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Aila Harjanne vakuuttavat, että valintaprosessista haluttiin tehdä niin avoin ja nopea kuin mahdollista.

Randellin mukaan uudesta johtajasta on vaikea hakea sellaisia särmiä, jotka estäisivät valinnan.

- Vaalituloksen perusteella kaupunkilaiset näyttävät ymmärtäneen sen, että suurten puolueiden yhteistyötä tarvitaan. Toivottavasti tämä linja jatkuu, Randell toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaupunginhallituksen esitys uudesta kaupunginjohtajasta on luvassa marraskuun aikana. Valtuusto saattaa ratkaista asian jo 29. marraskuuta pidettävän budjettikokouksen aluksi.

Uusien apulaiskaupunginjohtajien valinta voi mennä myöhempään. Ainakin osaamis- ja elinkeinotoimen apulaisjohtaja valitaan aikaisintaan vuoden lopulla, sillä hallinto-oikeuden keskiviikkoisen ratkaisun takia virka pannaan uudelleen auki.