Uutiset

Tutkimus: Punaviini voi pienentää keuhkosyöpäriskiä

Pariisi,
(STT-AFP)

Punaviini saattaa tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään, kun taas valkoviini näyttäisi hieman lisäävän riskiä.

Tänään julkistettu Santiagon yliopiston tutkimus perustuu keuhkosyöpäpotilaiden ja vertailuryhmässä olevien leikkauspotilaiden haastatteluun. Potilailta kysyttiin muun muassa ruokailu- ja juomatavoista sekä tupakoinnista ja ammatista.

Päivittäin lasin punaviiniä juovilla oli tutkimuksen perusteella 13 prosenttia vähemmän keuhkosyöpää kuin täysin juomattomilla. Rose-viinillä ei ollut havaittavaa vaikutusta syövän esiintyvyyteen, kun taas valkoviini näytti tutkimuksen mukaan jopa hieman lisäävän syöpäriskiä.

Tutkimus julkistettiin brittiläisessä lääketieteellisessä Thorax-lehdessä. Tutkijoiden mukaan yhteyden selvittämiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia. Aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että punaviinin kohtuullinen juominen saattaa vähentää munasarjasyöpää ja sydänsairauksia.