Uutiset

Nostot maksukyvyttömästä
yrityksestä toivat ehdollista

Helsinki (STT)

Kaksi helsinkiläismiestä sai ehdollista vankeutta, kun he olivat nostaneet varoja yhtiöstä vaikka tiesivät, että yhtiö oli maksukyvytön. He syyllistyivät törkeään velallisen epärehellisyyteen. Tiistaisella päätöksellään Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden antaman tuomion ennallaan.

Vastaajien mielestä kyse oli heidän palkastaan. Käräjäoikeuden mielestä oikeudessa ei ollut näyttöä siitä, että nostot olisivat olleet maksettua palkkaa tai palkkaennakkoa. Käräjäoikeuden mielestä nostoille ei ollut muutakaan hyväksyttävää syytä.

Hovioikeuden saaman selvityksen mukaan yhtiön varoista ei ole maksettu miehille lainkaan kirjanpitoon merkittyä palkkaa. Ennakonpidätyksiäkään ei ollut tehty. Hovioikeus totesi, että vaikka miehet olivat tehneet työtä yhtiön hyväksi, yhtiön varojen nostaminen palkaksi suorittamatta työnantajamaksuja olisi ollut oikeudenvastaista.

Vuonna 1945 syntynyt helsinkiläismies sai törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Vuonna 1926 syntynyt helsinkiläismies sai puolestaan kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä.