Uutiset

Vantaan poliisi kokeilee
ensimmäisenä etälamautinta

Vantaa (STT)

Vantaan poliisin yksi ryhmä ottaa ensimmäisenä Suomessa koekäyttöön etälamauttimen. Kyse on sähköisestä, ihmiseen suunnattavasta Taser X26 -aseesta. Etälamautin on vaihtoehtoinen voimakeino, jonka tarkoituksena on vahingoittaa kohdetta mahdollisimman vähän.

Etälamautin on käytännössä kaksi sähköjohtojen päässä olevaa nuolta, jotka molemmat singotaan kohteeseen. Nuolten kautta annettava sähköimpulssi katkaisee aivojen ja tahdonalaisten lihasten yhteyden, mutta ei häiritse tahdosta riippumattomia elintoimintoja kuten sydämenlyöntejä.

Ulkonäkönsä puolesta etälamautin muistuttaa pientä pistoolia, väriltään se on keltainen. Lamautinta käytettäessä laukaistaan typpipaineen avulla kaksi nuolta, jotka osuessaan aiheuttavat halutun vaikutuksen. Sähköjohtojen pituus on enimmillään 6,4 metriä.

Teräsnuolten teräosan mitta on 1,3 senttiä, mutta nuoli ei uppoa muun muassa vaatetuksen vuoksi kokonaisuudessaan kehoon. Upotessaan ihoon terä ulottuu keskimäärin neljän millin syvyyteen.

Vantaan poliisissa koulutettiin tiistaina yksi ryhmä lamauttimen koekäyttöön. Jatkossa järjestetään kokeilukoulutusta vielä kahdelle muulle poliisin ryhmälle muualla päin Suomea, mutta paikkakunnista ei tässä vaiheessa kerrota enempää. Kokeilu perustuu sisäministeriön päätökseen.

Koekäyttö kestää noin puoli vuotta, jonka jälkeen tarkastellaan saatuja tuloksia.