Komission tuesta odotettavissa äärimmäisen tiukka äänestys
MAIJA LAPOLA
EU:n komission tulevan puheenjohtajan José Manuel Barroson valitseman komission kannatuksen arvioitiin olevan hiuskarvan varassa, kun komissiosta äänestetään keskiviikkona. Euroopan parlamentissa käytiin tiistaina vielä viime hetken kädenvääntöä komission kohtalosta. Vaa'ankielenä on liberaalien 88-jäseninen ryhmä, jonka odotettiin ottavan lopullisen kannan tiistai-iltana, mutta myös sosialistien leirissä oli vielä monta jäsentä, jotka eivät olleet tehneet lopullista päätöstä.
Barroso ei antanut myönnytyksiä komission salkkujaossa parlamentissa käyttämässään puheenvuorossa, mutta lupasi erityisesti huolehtia perusoikeuksien kunnioittamisesta. Hän lupasi perustaa EU:lle erillisen perusoikeusviraston ja antaa puitelain perusoikeuksista. Barroso korosti myös lupaustaan johtaa itse työryhmää, joka käsittelee ja valvoo perusoikeuksien noudattamista komission työssä.
Tämän lupauksen hän antoi jo viime viikolla keskusteltuaan parlamentin puhemiehistön kanssa komissionsa salkkujaosta ja italialaisen komisaariehdokkaan Rocco Buttiglionen asemasta. Barroso kertoi myös vastustavansa EU:n ulkopuolelle ehdotettuja pakolaisleirejä, joita muun muassa Saksa ja Italia ovat kannattaneet.
Barroso sanoi tulleensa vastaan
- Olen kuunnellut tarkasti parlamenttia ja tullut teidän kritiikkiänne ja pelkojanne vastaan. Mutta katson, että nyt ei ole aika muuttaa salkkuja, koska se johtaisi suureen poliittiseen levottomuuteen. Se koskisi syvästi neuvostoa. Tiimi ei ehkä ole täydellinen, mutta mistä löytyy täydellinen hallitus?
Barroso sanoi olevansa vakuuttunut, että komissio on tasapainossa ja se voi toimia hyvin, ja pyysi sille parlamentin tukea.
Kiistan lausunnoillaan homoista ja naisten asemasta synnyttänyt Buttiglione on pysynyt taistelun aikana hiljaa. "Ei kommenttia", on ainut, mikä hänestä irtoaa. Hän seurasi ilmeettömänä parlamentissa käytyä keskustelua.
Vastustajien leirissä kohteeksi onkin jo noussut Barroso, jonka arvostelukykyä on kritisoitu. Parlamentin ja komission on työskenneltävä tiiviisti yhteistyössä, ja tämän yhteistyön onnistuminen tulevaisuudessa voi olla vaikeaa, jos äänestystulos on hyvin niukka.
Ratkaisut eivät tyydytä sosialisteja
- Parlamentissa on useita erilaisia suuntauksia, jopa ryhmien sisällä. Kompromissinhalu on siksi välttämätöntä. Teidän ratkaisunne ovat kosmeettisia eivätkä riitä tyydyttämään meitä, korosti sosialistien ryhmäjohtaja Martin Schulz.
Keskustelun päätteeksi pitämässään puheenvuorossa Barroso vielä suututti sosialistit vertaamalla heitä populisteihin.
Liberaaliryhmän puheenjohtajan Graham Watsonin kerrottiin tiistaina kehottaneen ryhmänsä jäseniä äänestämään Barroson komission puolesta, vaikka Watson piti aikaisemmin päivällä tiukan puheen täysistunnossa. Hän siirsi kritiikin jäsenvaltioille ja Buttiglionen nimittäjälle Silvio Berlusconille.
- Ryhmäni tuntee, että jäsenmaat ovat velkaa Euroopalle parhaat ja välkyimmät edustajansa. Kuinka moni hallitus on osoittanut tahtonsa hyväksyä parlamenttimme demokraattisen ja laillisen oikeuden arvioida miehet ja naiset, joita ne ehdottivat? Hiljaisuus, jonka kuulette, on Euroopan hallitusten ääni, hallitusten, jotka jättivät teidät ja uuden komissionne heilumaan tuulessa, Watson kritisoi.
Puhelinkampanja komission puolesta
Saksan, Espanjan, Britannian vasemmistohallitusten on väitetty käyvän laajaa puhelinkampanjaa saadakseen sosialistiryhmän jäsenet äänestämään komission puolesta.
Tony Blairin on kerrottu antaneen tehtävän luotettavalle kannattajalleen, tulevalle kauppakomissaarille Peter Mandelssonille , joka on julkisesti kertonut olevansa homo.
Suomalaisista parlamentaarikoista kokoomuslaiset äänestävät komission puolesta mahdollisesti Alexander Stubbia lukuunottamatta. Stubb kertoi tiistaina, ettei vielä tiedä, ratkaiseeko hänen kantansa sydän vai järki.
Koko liberaaliryhmän tavoin sen suomalaiset jäsenetkin ovat erimielisiä. Anneli Jäätteenmäki ja Henrik Lax äänestävät vastaan ja Paavo Väyrynen , Kyösti Virrankoski ja Hannu Takkula puolesta. Sosiaalidemokraateista Riitta Myller ja Reino Paasilinna äänestävät komissiota vastaan, mutta Lasse Lehtinen kertoi odottavansa lopullista päätöksentekoa viime hetkeen.