Uutiset

EU ottaa käyttöön uudet turvapassit

Luxemburg (STT)

EU ottaa käyttöön uudet turvapassit, joissa käytetään biotunnistetta. EU:n oikeus- ja sisäministerit päättivät Luxemburgissa tiistaina, että passien tunnisteena käytetään ensi vaiheessa uudenlaista kasvokuvaa. Myöhemmin toiseksi tunnisteeksi saatetaan ottaa sormenjäljet, mikä tiettävästi merkitsisi jälleen passien uusimista.

EU-maille annettiin kaikkiaan puolitoista vuotta aikaa siirtyä uuteen pakolliseen järjestelmään. Suomessa ja useissa muissa EU-maissa passit tulevat tosin jakoon viimeistään vuoden kuluttua, jolloin Yhdysvaltain on määrä kiristää maahantuloasiakirjoja koskevia vaatimuksia.

Uutuuden perään ei tarvitse kuitenkaan heti sännätä, sillä vanhat passit ovat käypää tavaraa päättymispäiväänsä asti riippuen tietysti siitä, millaisia vaateita matkakohteena olevalla maalla on.

Valtaosa EU-maista halusi siirtyä heti kahden pakollisen tunnisteen käyttöön - kasvokuvan lisäksi passissa olisivat tiedot sormenjäljistä. Suomen ja Itävallan jättämien varaumien takia sormenjälkitunnisteelle annettiin kolmen vuoden siirtymäaika.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varaumat voivat johtaa myös siihen, ettei sormenjälkeä liitetä passiuudistukseen lainkaan. Varaumat ovat kuitenkin luonteeltaan sen verran teknisiä, että todennäköisesti kolmen vuoden kuluttua EU-passeissa on kaksi biotunnistetta.

Mikäli sormenjäljet tulevat myöhemmin pakollisiksi, on passit ilmeisesti jälleen uusittava.

Passien uusimisen kustannuksia ei vielä ole tarkkaan laskettu. Karkeiden arvioiden mukaan yhden biotunnisteen tallentavan passijärjestelmän käyttöönotto maksaa Suomessa noin kymmenen miljoonaa euroa.

Sisäministeri Kari Rajamäki (sd) korosti, että Suomi on eturintamassa kannattanut uudistusta, ja kasvokuvalla varustetut turvapassit otetaan ensimmäisten joukossa käyttöön.

- Mielestämme sormenjälkitunnisteeseen liittyviä tietosuojakysymyksiä ei kuitenkaan ole selvitetty riittävän tarkoin, Rajamäki perusteli Suomen jättämää varaumaa. Passeihin mahdollisesti tulevia sormenjälkiä ei saa käyttää "oikeudettomasti".

Varauman mukaisen selvityksen Suomi tekee ehkä jo marraskuun aikana. Useat EU-maat olivat valmiita käyttämään passeissa kahden pakollisen biomerkinnän lisäksi kolmatta vapaaehtoista tunnistetta. Eniten on esillä ollut tunniste silmän iiriksestä.

Monet Euroopan maat kokevat ongelmaksi kuitenkin sen, että iiristunnisteeseen liittyvät patentit ovat tiettävästi pitkälti yhdysvaltalaisten yritysten hallussa.

Turvapassit ovat yksi keino tehostaa terrorismin vastaista taistelua. Painetta ja kiirettä on lisännyt Yhdysvaltain ilmoitus, jonka mukaan se alkaa vuoden kuluttua vaatia biotunnistepasseja niiltä EU-maista tulevilta matkustajilta, jotka nyt pääsevät maahan turistivierailuille ilman viisumia.