Tshetshenia ei ole
valmis itsenäisyyteen
JUSSI ORELL
Viimeaikaiset tapahtumat terrori-iskuineen ovat vahvistaneet, ettei Tshetshenia ole kypsä itsenäisyyteen. Tätä mieltä ovat ulkoasiansihteeri Mikko Kinnunen ulkoministeriöstä ja vieraileva tutkija David Dusseault Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista. He alustivat tiistaina Turun yliopiston Politiikan tutkimuksen klubin tilaisuudessa Venäjästä ja terrorismista.
- Tshetshenialla ei ole realistista mahdollisuutta toimia itsenäisenä valtiona. Maa oli käytännössä itsenäinen 1996-99, mutta asiat siellä menivät täysin sekaisin. Tshetshenia ei kyennyt toteuttamaan edes sellaista valtion perustehtävää kuin omien kansalaistensa turvallisuuden takaaminen, Kinnunen pohti.
Yhdysvaltalainen Dusseault oli samoilla linjoilla: itsenäisyydestä on hänen mukaansa turha edes keskustella ennen kuin kaaoksessa olevalle alueelle on luotu riittävän vankka talous ja hallinto.
Pessimismistään huolimatta alustajat eivät niele Venäjän kovia otteita Tshetsheniassa.
- Yhteistyötä kansainvälisen terrorismin torjunnassa heikentää se, etteivät Venäjä ja Euroopan unioni näe terrorismin syitä samalla tavalla. Putinin tavoitteena on alusta asti ollut vahvistaa Moskovan valtaa, Kinnunen muistutti.
Historia vaikuttaa
Suomalainen uutisointi Tshetshenian tilanteesta sai Kinnuselta kiitosta.
- Se on kansainvälisesti vertailtuna hyvin objektiivista. Totta kai jokaisella kansalla on historiansa, mikä vaikuttaa suhtautumiseen, Kinnunen viittaa Suomen ja Venäjän suhteista tuttuun suuri vastaan pieni -asetelmaan.
Venäläinen opiskelija Sergei Rosljakov sen sijaan varovasti arvosteli täkäläisen median uutisointia.
- Se on välillä hieman tunteikasta, vaikka tieto pääosin on oikeanlaista.
Kinnusen mielestä Suomi on riittävän aktiivisesti tuonut esiin näkemyksensä monimutkaisesta tilanteesta.
- Esimerkiksi Euroopan unionin puheenjohtajana Suomi otti voimakkaasti kantaa. Tshetshenian tilanne on yhä jatkuvasti esillä merkittävissä kokouksissa tai ainakin vaikuttaa niiden taustalla.