Uutiset

Israel hyväksyi vetäytymisen Gazasta

EPA<br />Siirtokuntalaiset ja siirtokuntien kannattajat marssivat tiistaina Jerusalemissa knessetin edustalla Ariel Sharonin vetäytymissuunnitelmaa vastaan.
EPA
Siirtokuntalaiset ja siirtokuntien kannattajat marssivat tiistaina Jerusalemissa knessetin edustalla Ariel Sharonin vetäytymissuunnitelmaa vastaan.

Israelin parlamentti on hyväksynyt pääministeri Ariel Sharonin suunnitelman Gazan alueen juutalaissiirtokuntien purkamisesta.

Kaksipäiväisen kiivaan keskustelun päätteeksi tiistai-iltana pidetyssä äänestyksessä kansanedustajista 67 kannatti suunnitelmaa ja 45 vastusti sitä. Seitsemän jätti äänestämättä.

Gaza-suunnitelma hyväksyttiin pitkälti opposition äänin. Monet Sharonin keskustalais-oikeistolaisen koalition edustajat samoin kuin opposition uskonnolliset puolueet äänestivät suunnitelmaa vastaan.

    Parlamentti jatkoi tiistaina tiukkojen turvatoimien siivittämää keskustelua siirtokuntien tyhjentämisestä. Parlamentin ulkopuolella mieltään osoitti arviolta 15 000 ihmistä, joiden mielestä juutalaisia ei saa ajaa pois, vaan siirtokunnat on säilytettävä. Poliisi oli varautunut hillitsemään mielenosoittajia vesitykeillä.

Ennen suunnitelman toteuttamista se täytyy hyväksyä vielä toistamiseen Sharonin hallituksessa. Hallituksen odotetaan äänestävän asiasta maaliskuussa.

Hankkeen hyväksyminen merkitsee, että kaikki Gazassa olevat 8 000 siirtokuntalaista evakuoidaan. Myös Länsirannalta tyhjennetään neljä siirtokuntaa. Israel valvoo silti edelleen Gazan rajoja, rannikkoa ja ilmatilaa. Tarkkailijat arvioivat, että Sharonin päämääränä on liittää suurin osa Länsirannan siirtokunnista Israeliin sen jälkeen, kun tiuhaan asutettu ja köyhä Gaza on luovutettu palestiinalaisille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Ei vain miekalla"

Sharon sanoi maanantaina knessetin Gaza-keskustelussa, että hänen suunnitelmansa on "portti toiseen todellisuuteen":

- Olen oppinut kokemuksesta, ettei pelkkä miekka johda voittoon. Emme halua hallita ikuisesti miljoonia palestiinalaisia, joiden lukumäärä kaksinkertaistuu jokaisen sukupolven aikana, Sharon sanoi Guardian -lehden mukaan.

Sharonin Gaza-hankkeella on Israelin tärkeimmän liittolaisen, presidentti George W. Bushin johtaman Yhdysvaltain tuki.

Palestiinalaiset suhtautuvat ehdotukseen epäilevästi. He pelkäävät sitä, ettei Israel suostu suunnitelman toteuttamisen jälkeen enää laajaan vetäytymiseen Länsirannalta.

Israelin joukkoja siirrettiin Gazassa

Israelin joukot alkoivat vetäytyä Gazan eteläosasta, palestiinalaislähteet kertoivat tiistaina. Israelin armeijan mukaan kyse oli armeijan joukkojen siirtelystä alueella.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät alueella äänestystä edeltävinä päivinä.