Uutiset

Keskustan rajun tappion ei uskota vaikuttavan päätöksiin Maskussa

TS/Riitta Salmi<br />Erkki A. Hietanen ja Päivi Santalainen-Saaros eivät kelvanneet keskustan listalle asetuttuaan Jarmo Laivorantaa vastaan. Kuntalaiset kuitenkin tukivat kaksikkoa, he kasvattivat äänimääriään ja kiilasivat kokoomuksen listalla kärkisijoille.
TS/Riitta Salmi
Erkki A. Hietanen ja Päivi Santalainen-Saaros eivät kelvanneet keskustan listalle asetuttuaan Jarmo Laivorantaa vastaan. Kuntalaiset kuitenkin tukivat kaksikkoa, he kasvattivat äänimääriään ja kiilasivat kokoomuksen listalla kärkisijoille.

Erja Hyytiäinen

Maskussa ei mikään tunnu muuttuneen, vaikka valtuuston poliittinen kartta vaihtoi vahvasti väriä. Asukkaat uskovat entisen menon jatkuvan, ja sama tunne on poliitikoilla. Jopa keskustasta kokoomukseen loikanneet Erkki A. Hietanen ja Päivi Santalainen-Saaros vakuuttavat, että heidän linjansa pysyy, vaikka puolue vaihtui.

Tyynen pinnan rikkoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Teija Leino , jonka mukaan kokoomuksen voiton on syytä näkyä Maskun asioiden hoidossa. Seikelän koulun peruskorjauksen jälkeen on rakennettava koulu Humikkalaan.

Sanat saavat keskustalaisen Outi Rautalinin tuohtumaan. Hänen mukaansa on selvää, että kouluoloja pitää parantaa, mutta koululautakunnan esittämällä tavalla. Ensin Seikelän koulu kuntoon ja laajemmaksi, sen jälkeen päätetään, missä esi- ja alkuopetusta annetaan. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Simola (kok) muistuttaa, että koulu on syytä rakentaa sinne, missä on oppilaita. Ja se osoite on Humikkalassa.

Sananvaihdon käydessä kiivaaksi Riitta Mäki-Turja-Grönroos (kok) tyynnyttää tilannetta ja toteaa, että koulutilojen kuntoonsaattaminen on yhteinen tavoite. Miten se tehdään, sitä ruoditaan ensi valtuustokaudella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koulun lisäksi meillä on myös muita suuria kysymyksiä kuten terveydenhoito, Mäki-Turja-Grönroos sanoo ja saa Asko Hömpin (kesk) jatkamaan aloittamaansa lausetta. Hömppi muistuttaa, että erikoissairaanhoidon menot kasvavat kymmenen prosentin vuosivauhdilla, ja se on liikaa.

Yksi tulevan valtuuston kiperistä asioista on veroprosentin nostotarve. Päätöksessä helpottanee kuntalaisten tuki

- Jos sillä hyviä asioita saadaan aikaan, niin voihan sitä vähän nostaakin, Seija Mamia lupaa.

Kuntalaiset keskustan riidan tuomareina

Maskussa keskusta menetti viisi paikkaa, kokoomus voitti kolme, demarit ja vasemmistoliitto saivat molemmat yhden lisäpaikan. Kunnanhallituksen kokoukseen maanantaina rientänyt joukko on yhtä mieltä rajun muutoksen syistä: kunnanjohtajan valintaan liittyneet kiemurat ja niistä poikinut keskustan sisäinen eripura. Se huipentui kokouksessa, jossa Hietanen sekä Santalainen-Saaros jätettiin pois keskustan ehdokaslistalta.

Äänestäjät tukivat kaksikkoa, molempien äänipotti kasvoi edellisvaaleista, ja he kiilasivat kokoomuslistan kärkikaartiin.

- Upealta tuntuu. Nyt päätöksen tekivät kuntalaiset, ei puolueosaston johtokunta, Hietanen sanoo.

Turkuun ehdolle siirtynyt maskulaiskiistan vastapuoli Jarmo Laivoranta (kesk) ylsi uudessa kotikaupungissaan neljännelle varasijalle. Tulos oli hänelle pettymys. Hän on kuitenkin halukas vaikuttamaan Turun asioihin lautakunnissa.

- Maskun tulos oli uskomaton juttu. En ymmärrä, miten tässä näin kävi. Ehkä keskustan sukupolvenvaihdos oli liian raju. Konkarithan menestyivät joka puolella, Laivoranta sanoo.

Sama näkyi Maskussa. Nykyvaltuutetuista uudelleen ehdolla asettuneista vain kolme demaria jäi valitsematta.

- Yksi ääni vähemmän kuin viime vaaleissa, ja viisi ääntä liian vähän, jotta olisi tullut valituksia. Kansa on valinnut, valtuustosta putoava Antti Hulmi sanoo.

Kari J. Suominen (vas) puolestaan iloitsi puolueen saavuttamasta toisesta valtuustopaikasta. - Nyt ainakin saa kannatusta hyville ehdotuksille, Suominen iloitsi.