Uutiset

Pätkätyöt yhä yleisiä yliopistoissa

Helsinki (STT)

Pätkätöitä tekevien määrä ei ole juurikaan laskenut yliopistoissa. Vaikka valtio on ryhtynyt toimiin määräaikaisuuksien vähentämiseksi, työskentelee yliopistojen tutkijoista ja opettajista 74,1 prosenttia edelleen määräaikaisessa työsuhteessa.

  Kolme vuotta sitten vastaava luku oli 76,5 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tieteentekijöiden liiton tuoreesta jäsenkyselystä.

- Valtiovarainministeriön vuosi sitten antamat ohjeet määräaikaisuuksien vähentämiseksi eivät ole tehonneet yliopistoissa ollenkaan toivotulla tavalla, kritisoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Antero Puhakka .

Määräaikaiset työsuhteet eivät ole venyneet pitemmiksi. Työsuhteen pituus oli korkeintaan 12 kuukautta edelleen noin puolella määräaikaisista tieteentekijöistä. Työsuhteita myös ketjutetaan usein, sillä yliopistojen määräaikaiselle väelle oli kertynyt keskimäärin noin seitsemän eripituista työjaksoa.

Tutkijakoulutuksen tekeminen ei näytä kohentavan mahdollisuutta saada pysyvää työtä, sillä suurin osa sen läpikäyneistä Tieteentekijöiden liiton jäsenestä on pätkätyöläisiä.

Puhakan mukaan yliopistojen määräaikaisuutta selittää ensinnäkin virkarakenne.

Osa yliopistojen viroista, kuten assistentit ja yliassistentit, on määritelty säädöstasolla määräaikaisiksi ja osa tehtävistä on luonteeltaan määräaikaisia, esimerkiksi tutkijakoulutettavien tehtävät. Toinen syy on rahoitusperusta. r

Liiton jäsenten keskipalkka oli viime huhtikuussa 2 580 euroa kuukaudessa. Miesten ja naisten keskipalkkojen välinen ero oli leventynyt, sillä miesten palkka oli nyt 313 euroa enemmän kuukaudessa.