Talous

Lännen Puhelin kiistää perineensä ylihintaa

PEKKA HAKANEN

Kilpailuvirasto epäilee Lännen Puhelinta väärinkäytöksistä laajakaistamarkkinoilla. Viraston mielestä Lännen Puhelin oli kieltäytynyt vuokraamasta verkkoaan kilpailijoille sellaisilla ehdoilla, joilla ne olisivat voineet tarjota laajakaistayhteyksiä liiketaloudellisesti kannattavilla ehdoilla.

Kilpailuvirasto esittää markkinaoikeudelle, että se langettaisi Lännen Puhelimelle miljoonan euron seuraamusmaksun määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä ajalla 1.6.2001-30.6.2004. Markkinaoikeuden päätös asiasta tulee aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella.

Kilpailuvirasto epäilee Lännen Puhelinta kahdesta rikkeestä. Yhtiö on tarjonnut kilpailijoilleen käyttöön internet-pohjaista IP/Ethernet-verkkoa, jonka käyttöön kilpailijoilla ei viraston mielestä ole ollut teknisiä mahdollisuuksia.

Toinen syytös liittyy perinteisen atm-verkon hinnoitteluun. Viraston mukaan Lännen Puhelimen perimät tukkuvuokrat ovat pääosin olleet korkeampia kuin yhtiön omilta asiakkailtaan perimät vähittäishinnat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hankala tapaus

Erikoistutkija Henrikki Oravainen myöntää, että tapaus ei ole yksinkertainen. Viranomainen päättikin hakea seuraamusta vain tarkasti rajatulta ajalta, sillä markkinatilanne on jo muuttunut. Kilpailuvirasto ei myös vaatinut kilpailurajoitusten välitöntä poistamista, mikä myös viestii asian monimutkaisuudesta.

Lännen Puhelimen toimitusjohtaja Tapani Mikola on täysin erimieltä kilpailuviranomaisten kanssa. Mikola pitää kuitenkin hyvänä asiana, että asiasta saadaan markkinaoikeuden päätös.

Mikola uskoo, että Lännen Puhelin saa markkinaoikeudelta puhtaat paperit. Hän kertoo, että esimerkiksi tunnettujen suomalaisten tietoliikenneasiantuntijoiden eli Hannu Karin ja Arto Karilan lausunnot tukevat Lännen Puhelimen näkemyksiä.

- Tässä jutussa on sellainen hassu piirre, että siitä valittanut kilpailija (Elisa) on siirtynyt käyttämään jo vastaavaa tekniikkaa, Mikola sanoo.

Mikola myös muistuttaa, että operaattorin pitää pysytä kuolettamaan omat investointinsa. Hän myöntää, että kahden erilaisen tekniikan rakentaminen oli aikoinaan virhe. Tehtyjä investointeja ei kuitenkaan saa tekemättömiksi.

Mikolan mukaan IP/Ethernet tekniikka on ylivoimainen verrattuna perinteiseen atm-verkkoon. Mikola perusteleekin korkeita atm-verkon tukkuvuokria juuri verkon kalleudella.

Omille IP/Ethernet-verkon käyttäjille voitiin Mikolan mukaan myydä halvempia yhteyksiä juuri sen takia, että verkko on halvempi.

Uusi tekniikka laskee hintoja

Mikola myös tyrmää kilpailuviraston käsityksen siitä, että kilpailuviranomaisten laajakaistaprojekti olisi alentanut yhteyksien hintoja.

  Mikolan mielestä alennukset johtuvat juuri uuden tekniikan käyttöönotosta.

- Meillä on valtakunnallisesti halvat hinnat. Hintataso on saatu alas investointien ansiosta, Mikola selittää.

Toimitusjohtaja on myös suivaantunut viranomaisten jatkuvasta valvonnasta.

- Kilpailuviraston omalla kotisivulla on uutinen, jonka mukaan pohjoismaiden kilpailuviranomaiset varoittavat ylisääntelystä telemarkkinoilla. Toimisivat niin, Mikola ironisoi.