Talousliite

Asuntomarkkinoita on tarkasteltava pitemmällä aikavälillä

Asuminen on yksi ihmisen perustarpeista, joten on selvää että asumista koskevat talousuutiset ja keskustelut kiinnostavat lähes kaikkia ihmisiä. Keskeisimpiä mielenkiinnon kohteita ovat olleet asuntojen hintojen muutokset, asuntolainaus ja vuokra-asumisen kalleus.

Asuntojen hinnanmuutokset kiinnostavat ostajia ja erityisesti asuntojen omistajia, jotka puntaroivat oman asuntonsa myyntihintaa tai arvoa aivan kuten pörssikurssejakin seurattaessa. He toivovat hintojen tietysti nousevan. Samaa toivovat ja ennustavat asuntojen välittäjät, joille hintojen lasku merkitsisi asuntokaupan välitysmäärien vähentymistä pitenevien myyntiaikojen ja ostopäätöksiään lykkäävien kotitalouksien takia. Asuntojen hinnat ovat olleet historiallisesti kuitenkin erittäin suhdanneherkkiä. Laskusuhdanteessa se on konkretisoitunut hintojen alenemisena. Välittäjien ikuinen optimismi hintojen noususta on kuitenkin jossain mielessä perusteltua, sillä asuntojen hinnat ovat jokaisen laskusuhdanteen jälkeen nousseet takaisin uusiin ennätyshintoihin. Näin tulee tapahtumaan varmasti myös jatkossa - ainakin pitemmällä aikavälillä.

Asuntolainojen myöntämisennätykset osoittavat sekä kotitalouksien että rahoituslaitosten olevan optimistisia tulevaisuuden näkymistä. Kotitalouksien usko oman taloutensa tilaan on vahva ja korkotason merkittävään nousuun ei uskota pidemmälläkään aikavälillä.

Ja tosiaan. Vuokra-asuminen vaikuttaa kalliilta, suorastaan rahan tuhlaukselta, jos sitä vertaa omistusasumiseen. Asiaa sen tarkemmin erittelemättä näin asia on ja tulee olemaan. Markkinahintainen vuokra-asuminen ilman asumistukea on omistusasumista kalliimpaa - ainakin pitemmällä aikavälillä.

Vielä yksi kysymys: kuinka pitkä on pitempi aikaväli?

Henri Asposalo