Kuntavaalit

Vaaliliitto palkitsi kristilliset Salossa

ULLA MATTSSON

Vihreät menettivät Salossa kaikki neljä viime kuntavaalissa voittamaansa paikkaa. Pienryhmät yllättivät kuitenkin Salossa näissäkin valeissa, sillä kristillisdemokraatit saivat vaaliliiton turvin läpi kolme ehdokastaan. Sosiaalidemokraatit vahvistivat kaupungin suurimman puolueen asemaansa voittamalla lisäpaikan.

Kaikki kokoomuksen, kristillisten ja Rkp:n vaaliliiton lisäpaikat menivät kristillisdemokraateille, kokoomus säilytti nykyiset 13 ja ruotsalaiset ainoan paikkansa. Pienryhmät säilyttävät vaa'ankieliase-mansa.

Vihreiden tappiosta otti osansa myös keskusta saamalla kuudennen valtuutetun. Salon äänikuningas oli varapaikalta eduskuntaan noussut Jouko Laxell (kok) 632 äänellä, tiukan vastuksen antoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jyrki Toivonen .

Halikossa keskusta voitti neljä paikkaa. Voiton takana oli osittain sitoutumattoman Halikon puolesta -ryhmän tulo näissä vaaleissa keskustan listalle. Hapulaiset ovat edellisissä vaaleissa saaneet viisi paikka, nyt vain kolme eli keskusta on ilman hapulaisiakin nyt Halikon suurin ryhmä

Halikon ääniharava on yhä hapulaisten Juhani Kylänpää . Äänestäjät eivät hylänneet myöskään Lasse Virtasta , vaikka ehdokasasettelun jälkeen julkisuuteen tuli tieto hänen saamastaan seksuaalirikostuomiosta ja Virtanen yritti luopua ehdokkuudestaan.

Kokoomuksella ja sosiaalidemokraateilla on kummallakin uudessa valtuustossa yhdeksän paikkaa demarien voitettua ja kokoomuksen hävittyä yhden paikan. Vihreät saivat valtuustoon toisen paikan.

Perniössä keskusta hävisi paikan kokoomukselle. Tauno Kanerva (kesk) yllätti kansanedustaja Jukka Roosin (sd) nousemalla kolmella äänellä Perniön ääniharavaksi.

Suomusjärvellä keskusta hävisi kokoomukselle paikan ja menetti samalla enemmistönsä.