Kuntavaalit

Vihreille murskatappio
Forssan seudulla

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Vihreät olivat Forssan seudun suurin häviäjä menetettyään viime vaaleista peräti kuusi paikkaa. Yksin Forssassa puolue menetti viime kunnallisvaaleista lähes tuhat ääntä. Suurin voittaja Forssan seudulla oli sosiaalidemokraatit voitettuaan viidessä kunnassa kaikkiaan neljä lisäpaikkaa. Kokoomus ja vasemmistoliitto voittivat paikan ja keskusta piti asemansa.

Forssan poliittinen väri ei muutu kunnallisvaalien seurauksena. Työväenpuolueet saavuttivat vaalitavoitteensa ja voittivat kaksi lisäpaikkaa. Kun keskusta ja kokoomus saivat myös lisäpaikat, pysyivät voimasuhteet ennallaan.

Suurin häviäjä Forssassa oli vihreät, joka menetti neljä paikkaa viime vaalien tuloksestaan. Vaalikaudella se tosin menetti ryhmästään jo kaksi valtuutettua muihin ryhmiin.

Forssan ääniharava oli valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Minna Lintonen (sd), jonka äänisaalis, 389 ääntä, jäi vaalipäivän loppukiristä huolimatta satakunta pienemmäksi kuin edellisissä kunnallisvaaleissa.

Merkittävin putoaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Paavo Säteri (kesk). Entinen maaseudun puolueen kansanedustaja ja työvoimaministeri Urpo Leppänen sen sijaan nousi keskustan ryhmään sen kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä.

Tammelassa kokoomus hävisi kaksi paikkaa. Kristillisdemokraatit nousivat valtuustoon nousivat. Jokioisissa keskusta ja vihreät menettivät, sosiaalidemokraatit ja kokoomus voittivat. Humppilassa vihreät menettivät ainoan paikkansa demareille. Ypäjällä keskusta säilytti yksinkertaisen enemmistönsä, vaikka hävisi paikan kokoomukselle.

Somerolla sosiaalidemokraatit nousivat valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Vasemmistoliitto kutistui yhden miehen ryhmäksi ja kristillisdemokraatit nousivat valtuustoon.