Uutiset

Kosovon parlamentti jatkaa
vailla suuria heilahduksia

MARITA VIHERVUORI

Vaalit eivät tuoneet suuria heilahduksia Kosovon parlamenttiin. Presidentti Ibrahim Rugovan maltillinen "Kosovon demokraattinen liitto", LDK selviytyi taas suurimmaksi ryhmäksi saaden 47 prosenttia äänistä. Lisäystä on 1,5 prosenttia. Paikat eivät aivan riitä ehdottomaan enemmistöön.

Toisen sijan sai jälleen entisen vapautusarmeijan johtajan, Hashim Thacin "Kosovon demokraattinen puolue", PDK. Se sai 27 prosenttia äänistä, mikä on runsaan prosentin enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Toisen vapautusarmeijan komentajan Ramus Hardinajin "Kosovon tulevaisuuden liitto", AAK, säilytti vajaat kahdeksan prosenttiaan. Nämä kolme puoluetta muodostivat Kosovon hallituksen. Nyt arvellaan PDK:n jäävän oppositioon, koska Thaci on riitautunut Rugovan kanssa.

Uutena yrittäjänä parlamenttiin tulee maan suurimman lehden Koha ditoren julkaisijan Vetoa Surroin kansalaisliike ORA. Se sai peräti kuusi prosenttia äänistä. Surroi on länsimielinen ja kansainvälisesti arvostettu. Hän johti albaanien valtuuskuntaa Rambouilletin-neuvotteluissa talvella 1999. Häntä pidetään toiveulkoministerinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, vain 53,1, kun se edellisellä kerralla oli 64 prosenttia. Tähän ei ollut syynä ainoastaan serbien boikotti, vaan myös monet albaanit jäivät kotiin. Syyksi arvellaan pettymystä. Kosovon taloudellinen tilanne on yhtä synkkä kuin ennenkin.

Vaikka serbit boikotoivat vaaleja oman ilmoituksensa mukaan alueen heikon turvallisuustilanteen takia, parlamentista tulee silti monikansallinen, sillä heille on joka tapauksessa varattu kymmenen paikkaa. Myös muille vähemmistöille on taattu toiset kymmenen paikkaa. Juuri tämä estää LDK:n ehdottoman enemmistön 120-paikkaisessa parlamentissa.

Kosovon entisen pakolaishallituksen pääministeri Bujar Bukoshi myönsi, että paenneiden serbien paluu sujuu hitaasti eikä lainkaan tyydyttävästi.

- Jos olisin nuori serbi, kysyisin itseltäni, mitkä tulevaisuudennäkymät minulla on Kosovossa. Samaa koskee nuoria albaaneja. Joka vuosi tulee 25 000 nuorta työtöntä lisää. Olen varma, että monet nuoret yrittävät lähteä Kosovosta. Se on väistämätöntä niin kauan kuin ei ole toimivaa taloutta. Kosovon ongelmien a ja o on taloudellinen ei niinkään poliittinen kysymys.

Presidentti Ibrahim Rugova näkee ratkaisuksi mahdollisimman pikaisen itsenäistymisen.

- Tilanteen, rauhoittamiseksi itsenäisyysprosessia on nopeutettava, sanoo Rugova ja uskoo itsenäisyyden edistävän taloudellista kehitystä, turvallisuutta ja suhteita naapureihin.

Itsenäistyminen on toteutettava "niin nopeasti kuin mahdollista".

Kosovo on Rugovan mielestä "Eurooppaan ja länteen suuntautunut maa, josta ei koskaan voi tulla äärimmäisyysainesten tukikohtaa. Olemme itsellinen yhteiskunta, jonka juuret ovat Euroopassa", hän vakuuttaa niille, jotka pelkäävät al-Qaidan saavan jalansijan Kosovossa.