Uutiset

Pitkät yöpaastot ja vanhusten
huono ruokahalu laitosten ongelmia

Turkulaisten vanhusten ravitsemusta ei ole tutkittu kattavasti lähes 15 vuoteen. Helsingin kaupungin sosiaaliviraston selvityksen mukaan lähes kolmannes kaupungin laitoksissa hoidettavista vanhuksista kärsii vajaaravitsemuksesta.

Pitkäaikaissairaanhoidon apulaisylilääkäri Tapio Rajala Turun terveyskeskuksesta arvioi, että Turussa vanhusten tilanne on samankaltainen kuin Helsingissä. Helsinkiläistutkimuksen mukaan ruokaa on tarjolla, mutta ravintoaineita ei saada tarpeeksi.

Turun yliopiston yleislääketieteen professorin Sirkka-Liisa Kivelän mielestä tutkimus olisi tarpeen Turussakin. Kivelä pelkää, että laitosravinto on saattanut heikentyä viime vuosina.

Kivelän mielestä suuria ongelmia ovat henkilökunnan ajanpuute ja pitkäksi venyvä yöpaasto.

- Laitosten henkilökunta ei aina ehdi syöttää vanhuksia, ja monessa paikassa viimeinen ateria annetaan kello 17-19. Ei ihme, jos aliravitsemusta syntyy, kun vanhus on yli 12 tuntia ilman ravintoa.

Tapio Rajalan vuonna 1991 valmistuneen väitöskirjan mukaan laitoksissa asuvat turkulaisvanhukset saivat usein liian vähän energiaa. Suurin puute oli D-vitamiinista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rajala uskoo, että D-vitamiinin puutos on korjattu vitamiinilisillä. Iltapalakin on siirtynyt myöhemmäksi; 15 vuotta sitten päivän viimeinen ateria saatettiin tarjoilla jo kello 16.

Rajalan mielestä Turussa pitäisi jatkaa runsasenergisen lisäravinteen käytön kokeilua. Sen antamisesta huonokuntoisille vanhuksille on saatu hyviä kokemuksia.

Turussa laaditaan Rajalan mukaan parhaillaan uusia ravitsemussuosituksia sekä kotisairaanhoidon hoitosuunnitelmaa, joissa vanhusten ravitsemusta ohjeistetaan.

Huonokuntoisilla aliravitsemuksen riski

Kotona asuvista vanhuksista heikosti ravittuja ovat usein fyysisesti huonokuntoiset, yksin asuvat ja muistihäiriöistä tai masennuksesta kärsivät vanhukset.

Sirkka-Liisa Kivelä uskoo, että aliravitsemuksen hoidosta tulisi mittavat säästöt.

Vanhusten aliravitsemus aiheuttaa väsymystä, masennusta, kaatuilua, tapaturmia, lihaskunnon heikkenemistä ja jopa muistin huonontumista.

- Raudanpuute aiheuttaa anemiaa, B12-vitamiinin puute muistihäiriöitä, D-vitamiinin puute johtaa luun heikkenemiseen, Kivelä luettelee.

Kivelän mielestä jokaisen yli 65-vuotiaan ihmisen kannattaisi syödä D-vitamiinilisää. Hoitosuositusten mukaan lisä on tarpeen laitosvanhuksille. Myös kalkkilisä on hyödyllinen.

Suomalaisvanhukset kärsivät usein myös E-vitamiinin puutteesta. E-vitamiini on antioksidantti, jota on muun muassa kasviöljyissä.

Sirkka-Liisa Kivelä kertoo, että vanheneminen ei kuitenkaan johda ravintoaineiden imeytymisen heikkenemiseen.

- Vanhusten energiantarve pienenee, mutta suojaravintoaineiden tarve pysyy samana. Proteiinin tarve jopa lisääntyy, Turun kaupungin ravitsemusterapeutti Marjut Hakala-Pihlaja kertoo.

Huonohampainen vanhus voi jättää vaikka lihasopan säikeiset lihat syömättä, eikä siten saa tarpeeksi proteiinia.

Hakala-Pihlaja muistuttaa myös, että vanhuksen on tärkeä saada riittävästi nestettä.

Sitä pitäisi juoda puolitoista litraa päivässä vetenä, mehuna, teenä tai maitona.

Myös ravintokuitua pitää saada tarpeeksi.

Ruokailusta yhteinen tapahtuma

Parannettavaa olisi siinä, miten ruoka tarjotaan ja miten vanhukset pidetään virkeinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ruoka ei maistu, jos vanhus vain makaa ilman aktiivista toimintaa, Sirkka-Liisa Kivelä toteaa.

Kivelän mielestä vanhuksille kotiin tuotavat ateriat pitäisi mieluummin tarjoilla ruokalassa, johon vanhukset voitaisiin jopa kuljettaa.

Siten ruokailusta tulisi sosiaalinen tapahtuma, ja myös vanhusten toimintakyky paranisi.

- Varsinkaan yksin asuvilla miehillä ei välttämättä ole taitoa huolehtia ruokavaliostaan niin, ettei se muutu liian yksipuoliseksi, ravitsemustutkija Paula Hakala Kelan tutkimusosastosta sanoo.

Myös Hakala korostaa, että ruuan pitää olla myös maukasta ja ruokailutilanteen olla syömiseen houkutteleva.

Hakala muistuttaa, että osa vanhuksista kärsii ylipainosta ja siihen liittyvistä sairauksista.

Laihduttamista pitää harkita vasta, jos ylipaino haittaa vanhuksen toimintakykyä tai jos sairaus edellyttää laihtumista.