Talousliite

Mikä on dvd?

Dvd on lyhenne englanninkielisestä termistä digital versatile disc, digitaalinen monikäyttölevy. Ulkomitoiltaan cd:n kokoinen kiekko peittoaa serkkunsa tallennuskapasiteetissa moniverroin.

Läpinäkyvällä muovilla pinnoitetulle peilimäiselle alumiinikalvolle voidaan pakata laadukkaan audiosignaalin lisäksi useita tunteja videomateriaalia sekä erilaista grafiikkaa valokuvina ja tekstitiedostoina.

Levytyypistä riippuen tallennus tapahtuu joko levyn yhdelle tai molemmille puolille. Tallennuskerroksia voi olla useita. Kapasiteetin ohella dvd:n valtteja ovat hakuominaisuudet. Erilaisten valikkojen kautta haluttu informaatio on löydettävissä murto-osassa ajasta, joka kuluu vhs-nauhan kelailuun.

Aluekoodaus hankaloittaa dvd:n aktiivikäyttäjien arkea. Tuotteiden julkaisijoiden sopimusten nojalla osa dvd-levyistä julkaistaan eri alueilla eri aikoihin. Elokuvaharrastajat joutuvat joko odottamaan suosikkejaan tai hankkimaan laitteen, joka lukee eri alueille koodattuja levyjä. Musiikki-dvd:t on useinmiten varustettu 0-koodilla, mikä mahdollistaa levyjen käytön kaikissa dvd-laitteissa.

Dvd-tallennus on mahdollista myös kotona, tosin levyjen kopiosuojaukset rajoittavat toimintaa. Dvd-soittimilla voi kuunnella myös cd-levyjä.

Luitko jo nämä?