Uutiset

Beslanin koulukaappaus päättyi janoon, uupumukseen ja kuolemaan

EPA
EPA

Yli 200 Beslanin koulun panttivankia kuoli perjantaina puolen päivän aikoihin alkaneiden räjähdysten ja laukaustenvaihdon seurauksena, Interfax kertoi myöhään perjantaina Venäjän terveysministeriöltä saadun tiedon mukaan.

Vasta illalla selvisi, että panttivankeja oli ollut koulussa yli tuhat. Heistä yli 600 sai vammoja tai haavoittui luodeista ja on sairaalahoidossa.

Myöhään illalla kenraali Viktor Sobolev kertoi venäläisellä NTV-televisiokanavalla, että kaappausdraama saatiin päätökseen.

- Lähes kaikki roistot kuolivat ja useat saatiin pidätetyiksi, kenraali Sobolev sanoi.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan neljä kaappaajaa oli vielä pakosalla.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sai pidätettyä kolme kaapparia, joita kuulusteltiin myöhään illalla. Panttivankien mukaan kaappaajia olisi ollut yhteensä 28, joista kymmenen olisi tullut arabimaista.

Aiemmin osa kaappaajista pääsi pakenemaan ja osa jatkoi pitkälle iltaan vastarintaa koulurakennuksen vieressä olleesta laboratoriorakennuksesta. Ainakin 13 kaappaajaa vaihtoi ylleen siviilivaatteet ja pakeni alueelta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruumiit haluttiin pois

Kaappausdraaman purkautuminen alkoi perjantaina vähän jälkeen puolen päivän, kun Venäjän hätätilaministeriön miehet tulivat koululle hakemaan siellä olevia kaappauksen alussa kuolleiden ruumiita. Tästä oli päästy yksimielisyyteen puhelimitse kaappareiden kanssa.

Kaksi ruumista onnistuttiin tuomaan koulusta, mutta sen jälkeen tapahtui räjähdys ja alkoi ammuskelu. Jonkin ajan kuluttua kuultiin vielä kaksi räjähdystä.

Silminnäkijä kertoi, että koulun kattoon kiinnitetty räjähde putosi vahingossa, räjähti ja sai aikaan sen, että venäläisjoukot tunkeutuivat kouluun.

Viranomaiset epäilevät, että kaappareilla oli erimielisyyksiä toimintalinjasta. Osa heistä yritti ilmeisesti paeta koulurakennuksesta.

Räjähdysten ja ammuskelun jälkeen panttivangit alkoivat paeta koulurakennuksesta ja sotilaat auttoivat heitä turvaan. Osa lapsista ja heidän vanhemmistaan oli haavoittunut.

Ammuskelu koulurakennuksessa ja sen ympäristössä jatkui useita tunteja. Myöhemmin kaappaajat jättivät rakennuksen ja osa heistä siirtyi läheisiin taloihin.

Osa kaappauksen loppuselvityksessä kuolleista panttivangeista ammuttiin koulun pihalle, osa löydettiin koulun voimistelusalista, kun erikoisjoukot pääsivät sinne ammuskelun jälkeen.

Nälkäisiä ja alusvaatteissa

Koulusta paenneet lapset olivat alusvaatteissaan, koska liikuntasalissa oli ollut valtavan kuuma. Panttivankien oloa pahensi se, etteivät kaappaajat antaneet heidän juoda vettä koulun hanasta. Heille ei voitu toimittaa myöskään ruokaa.

Monet joivat liikuntasalissa virtsaa. Osa oli vapauteen päästessään niin huonossa kunnossa, etteivät he pystyneet kävelemään omin jaloin.

Vapaaksi päässeet olivat kaikki myös shokissa ja siksi lähes kaikki kuljetettiin eri sairaaloihin. Beslanissa on Venäjän armeijan ja hätätilaministeriön kenttäsairaalat, jotka antoivat ensiapua.

Sairaalahoitoa tarvinneet vietiin kuitenkin Beslanin kaupunginsairaalaan ja Pohjois-Ossetian pääkaupungin Vladikavkazin lasten sairaalaan.