Uutiset

Kaupat suhtautuvat roskistensa penkomiseen vaihtelevasti

TS/Jane Iltanen<br />Dyykkaajat ovat tuttu näky turkulaisten kauppojen takapihoilla sulkemisajan aikoihin.
TS/Jane Iltanen
Dyykkaajat ovat tuttu näky turkulaisten kauppojen takapihoilla sulkemisajan aikoihin.

KATJA IHATSU

Turussa on kymmenittäin elintarvikeliikkeitä, joiden jäteastioihin pääsee käsiksi kuka tahansa. Päätös roskasäiliöiden lukitsemisesta on kauppojen itsensä tehtävissä, laki ei siihen velvoita.

Päävastuu jätteiden säilyttämisestä ja kuljettamisesta kuuluu jätelain mukaan jätteen tuottajalle. Terveys- ja ympäristöviranomaiset tarkastavat jäteastioita normaalin kontrollinsa yhteydessä, erikseen jäteasioihin puututaan, jos joku valittaa roskista.

- Teemme yhteistarkastuksia, jos ilmenee, että jäteastiaa ei ole esimerkiksi hoidettu hyvin tai se on sijoitettu niin, että tyhjentämisestä syntyvä meteli kiusaa lähistöllä asuvia, Turun kaupungin johtava hygieenikko Pentti Janatuinen kertoo.

Suurimmilla turkulaisilla elintarvikeliikkeillä on jätepuristimet, jotka rutistavat kaikki roskikseen viedyt elintarvikepakkaukset käyttökelvottomiksi. Siksi ruoan hakeminen roska-astioista eli dyykkaus ei ole näille liikkeille järin tuttu ilmiö.

- Meillä on jätepuristimet ja lisäksi alue on valvottu. Valvontakameroiden lisäksi alueella on vartijoita, jotka hätistävät asiattomat oleskelijat muualle, Länsikeskuksen Citymarketin talouspäällikkö Petri Kolehmainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Remontin yhteydessä olemme lisäksi aitaamassa koko aluetta, hän lisää.

Roskiksen lukot rikotaan

Pienemmät elintarvikeliikkeet eivät jätteenpuristimia tarvitse, joten niiden pois heitettyihin tuotteisiin on suhteellisen helppo päästä käsiksi. Esimerkiksi yksi itäisen Turun Ruokavarastoista laittaa osan hyllyiltä poistetuista ruoista jäteastioiden päälle niin, että ohikulkijan tarvitsee vain napata ne siitä mukaansa.

Yliopistonkadun Ruokavarasto on sen sijaan lukinnut jätesäiliönsä verkkoaidan taakse. Lukot ovat tällä hetkellä kuitenkin rikki.

- Roskikset ovat olleet jo monta vuotta lukkojen takana, mutta lukot rikotaan tämän tästä. Dyykkaajat liikkuvat illalla ja öisin, joten harmi heistä ei ole meillä vaan talonyhtiöllä, myymälänjohtaja Erja Kujander kertoo.

Kujanderin mukaan dyykkaajat eivät ole sotkeneet tai hajottaneet paikkoja, mutta taloyhtiön asukkaat kokevat kulkijat kielteisinä.

- Jokainen tekee tyylillään, mutta olisihan se parempi dyykkaajia ei meillä kävisi, hän toteaa.

Laillista vai ei?

Kysymys kauppojen roskisten dyykkauksen luvallisuudesta aiheuttaa viranomaisille päänvaivaa. Janatuinen suhtautuu ilmiöön nuivasti.

- Kyllä Suomessa nykyaikana pitäisi olla kaikille selvää, ettei ruokia roskiksista haeta. Ei se ainakaan hirveän laillista voi olla, hän arvelee.

- Kehottaisin kauppoja arvioimaan omat tilauksensa niin, ettei elintarvikejätettä synny. Jos on yhtään bisneksestä kiinnostunut, siinä on iso hukkaportti, Janatuinen jatkaa.

Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimiston jätehuoltoinsinööri Veli-Matti Suhonen innostuu pohtimaan kysymystä tarkemmin. Jätelaki anna kysymykseen suoraa vastausta, sillä se määrittelee ainoastaan sen, miten jätteitä tulee käsitellä.

- Vastuu jätteestä kuuluu jätteenhaltijalle. Niin kauan, kuin roskat ovat kaupan jäteastiassa, ne ovat kaupan omaisuutta. Omistus siirtyy eteenpäin jätteen jatkokäsittelijälle, kun he ovat siirtäneet jätteet astiasta pois, hän järkeilee.

Kun kyse on pienistä määristä, jätteen antaminen eteenpäin on kaupan itsensä päätettävissä. Jos kauppa on lukinnut tilansa, sinne ei ole menemistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos astiat ovat kuitenkin auki ja tilaa ei valvo kukaan, dyykkaajia ei ainakaan ole kukaan kieltämässä. Suurien tavaramäärien luovuttamiseen pitäisi kaupoilla olla lupa, mutta leivän tai salaatin antaminen on pykälien ulottumattomissa.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että dyykkaajat tekevät hyvää työtä. Esimerkiksi biojäte kuormittaa kaatopaikkoja synnyttämällä myrkyllisiä kaasuja. Arvostan kavereita, jotka kierrättävät elintarvikkeita omaan käyttöönsä, Suhonen sanoo.  

TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen