Uutiset

Tuulivoimala paloi käyttökelvottomaksi

TS/Matti Jalava<br />Sankka savupilvi ja lieskat näkyivät pitkälle, kun 70-metrisen tuulivoimalan konehuone syttyi tuleen.
TS/Matti Jalava
Sankka savupilvi ja lieskat näkyivät pitkälle, kun 70-metrisen tuulivoimalan konehuone syttyi tuleen.

ERJA HYYTIÄINEN

Uudenkaupungin edustalla oleva tuulivoimala tuhoutui käyttökelvottomaksi sunnuntaina riehuneessa tulipalossa.

Palon syttymissyy on yhä epäselvä. 70 metrin korkeudessa olevaa konehuonetta ja propellia sammuttamaan hälytettiin Turusta sammutusvesisäkillä varustettu Super Puma -helikopteri.

Uudenkaupungin palokunta sai hälytyksen tuulivoimalalle kello 14.58. Palo saatiin tyrehtymään parin tunnin sammutuksen myötä, mutta kun savusukeltajat kipusivat tunnin tornin jäähdyttelyn jälkeen ylös voimalaitoksen konehuoneeseen, huomasivat he tulen yhä kytevän.

Sammutustöitä jatkettiin pitkälle iltaan.

- Kun palokunta saapui paikalle, tuulivoimalan huipulla näkyi savua ja liekkejä. Voimalan tornin sisällä kulkevat tikkaat ylös asti, mutta palo oli edennyt niin pitkälle, että emme voineet kiivetä ylös. Tilasimme Super Puman sammuttamaan paloa, päivystävä palomestari Jukka Marjunen kertoo.

Putken jäähdyttyä savusukeltajat tutkivat palon aiheuttaman tuhon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuulivoimalan omistavan Propel Voima Oy:n toimitusjohtaja Janne Vittervik ei tiedä Suomesta aiempaa tapausta, jossa tuulivoimala olisi syttynyt palamaan.

- Voimalan putki on terästä, siivet lasikuitua, konehuone valurautaa ja katto lasikuitua. Todennäköisesti katto on palanut, Vittervik arveli ennen kuin pääsi tutustumaan tuhoon.

Voimala sijaitsee Kemira GrowHown omistamalla Hangon saarella. Tehdas ei kuitenkaan osta voimalan tuottamaa sähköä.

- Tuulivoimalan palolla ei siten ole mitään vaikutusta meidän toimintaamme, Kemira GrowHown Uudenkaupungin tehtaan johtaja Eero Sipilä sanoo.

Vittervikin mukaan nyt tuhoutuneen voimalan tuotanto oli viime vuonna 4 500 megawattituntia, tänä vuonna määrä oli jäänyt pienemmäksi jo ennen tulipaloa.

- Vahinkojen suuruudesta ei vielä ole tietoa. Toki meillä on voimalalle takuu voimassa ja se on vakuutettu. Nyt tärkeintä on selvittää syttymissyy ja tehdä tarvittavat toimenpiteet, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan vierellä olevassa voimalassa, Vittervik sanoo.

Propel Voima pystytti Hangon saarelle kaksi tuulivoimalaa vuonna 1999.

TS/Päivi Kosonen<br />Sammutusvesisäkkiä kuljettanut Super Puma tukahdutti vedellä 70 metrin korkeudessa riehuneen tulipalon.
TS/Päivi Kosonen
Sammutusvesisäkkiä kuljettanut Super Puma tukahdutti vedellä 70 metrin korkeudessa riehuneen tulipalon.