Uutiset

Krp selvittelee Tatu Vanhasen sanomisia

LEHTIKUVA
LEHTIKUVA

Keskusrikospoliisi (Krp) arvioi, ylittyykö esitutkintakynnys emeritusprofessori Tatu Vanhasen julkisuudessa esittämien väitteiden takia. Krp:n apulaispäällikkö Jari Liukku sanoo, että poliisi käynnisti asian selvittelyn omasta aloitteestaan.

Liukku toteaa, että kyseeseen tuleva rikosnimike olisi lähinnä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, jos esitutkintaan päädytään. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on virallisen syytteen alainen rikos.

Vanhanen puhui viikonloppuna ilmestyneen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa mm. mustaihoisten alhaisesta älykkyydestä. Vanhanen työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään Tampereen yliopistossa.

Liukku arvioi, että tämän viikon kuluessa ratkeaa, aloitetaanko asiassa esitutkinta.

Emeritusprofessori Vanhanen vakuuttaa, että hänen haastattelulausunnoissaan oli kyse silkasta tieteellisten tutkimustulosten esittämisestä.

- Sen perusteella mitä olen kuullut, niin voin ilman muuta sanoa, että minulla ei ole ollut mitenkään tarkoituksena minkäänlainen kiihottaminen vähemmistöryhmiä vastaan, vaan olen esittänyt tutkimustuloksia. Nämä tutkimustulokset on esitetty jo kaksi vuotta sitten Amerikassa julkaistussa kirjassa, Vanhanen sanoi keskiviikkona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesämökiltään tavoitettu Vanhanen ei ollut vielä lukenut aiheesta kirjoitettuja lehtijuttuja, ei edes omaa kohun aloittanutta haastatteluaan. Hän oli kuitenkin juuri kuullut uutisista Krp:n aloitteesta.

- Periaatteessa en haluaisi esittää lisää kommentteja, kun näistä haastatteluista on tullut jo tällainen meteli. Mutta tähän voisin sanoa sen, että minulla ei ole ollut kysymys minkäänlaisesta ideologiasta. Kysymys on siis tieteellisestä teoriasta, sen testaamisesta empiirisellä aineistolla ja tutkimustulosten esittämisestä, Vanhanen sanoi.

"Lähellä rasismin perusideologiaa"

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen sanoi keskiviikkona, että hänen mielestään Vanhasen puheet ovat "hyvin kyseenalaisia".

- Sitä en voi sanoa, että onko rikosta tapahtunut, mutta ideologisesti puheet ovat hyvin lähellä, voisiko sanoa, rasismin perusideologiaa, Puumalainen sanoi.

Hänen mukaansa Vanhasen esittämiä lausuntoja ei välttämättä voi puolustella sillä, että näkemysten sanotaan perustuvan tutkimustietoon.

- Kyse on vähän samasta asiasta, kuin että mitä huumorin varjolla voidaan tehdä. Tarkoitus ei voi olla, että väitetään tämän olevan tutkimustietoa ja tiedettä, jolloin saa sanoa mitä vain.

Puumalainen pitää tapausta kaikkiaan poikkeuksellisena.

- En muista, että olisi tullut eteen vastaavaa, että tällä vakavuudella ja myöskin näin laajasti levinneenä olisi pyritty tekemään näistä ajatuksista vakavasti otettavia.

Puumalainen oli ottanut Vanhasen tapaukseen ensimmäisen kerran kantaa keskiviikon Ilta-Sanomissa, jossa hän arvioi, että hänen mielestään Vanhasen lausunnot ylittävät rikostutkintakynnyksen.

- Jos sanotaan ihan selvästi, että tiettyyn etniseen alkuperään kuuluvat ihmiset ovat tyhmempiä kuin toiset etnisen alkuperänsä vuoksi, niin kyllä se minun mielestäni on panettelua, Puumalainen sanoi Ilta-Sanomissa.

Luitko jo nämä?