Talousliite

Viimeinen ikäluokka
työttömyyseläkeputkeen

Vuonna 1949 syntyneet on viimeinen ikäluokka, jolla on oikeus työttömyyseläkkeeseen ensi vuodenvaihteessa voimaan tulevan eläkeuudistuksen myötä. Vuonna 1950 tai sen jälkeen syntyneiltä työttömyyseläke poistuu, mutta he voivat saada työttömyyspäivärahaa vanhuuseläkeikään saakka, kerrotaan Eläketurvakeskuksesta.

Eduskunta hyväksyi työttömyyseläkettä koskevat muutokset viime vuoden helmikuussa ja ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Muutokset eivät kuitenkaan koske tämän vuoden loppuun mennessä alkavia työttömyyseläkkeitä.

Vuonna 1949 syntyneet täyttävät tänä vuonna 55 vuotta ja pääsevät työttömyyseläkeputkeen 55 vuoden ja yhden kuukauden ikäisinä. He voivat sen jälkeen saada työttömyyspäivärahaa yhdenjaksoisesti siihen saakka, kun saavuttavat työttömyyseläkkeen alaikärajan 60 vuotta. Eläkkeen saamisen ehtona on lisäksi, että hakija on ollut työeläkettä kartuttavassa työssä vähintään viiden vuoden ajan viimeksi kuluneen 15 vuoden aikana. Työttömyyseläke muuttuu aikanaan vanhuuseläkkeeksi.

Joulukuussa 1949 syntyneet ovat viimeisiä työttömyyseläkettä saavia. Heille putken pää aukeaa ensi vuoden tammikuussa. Sen jälkeen työttömyyseläkkeeseen oikeutettuja uusia ikäluokkia ei enää tule, sanoo yhteyspäällikkö Tapio Karsikas Eläketurvakeskuksesta. Työttömyyseläke poistuu kokonaan eläkevalikoimasta sitten, kun nuorimmat 1940-luvun puolella syntyneet täyttävät 63 vuotta vuonna 2012.