Uutiset

Rusakko pesii jo pihoilla ja
Turun keskustan puistoissa

HEIKKI KAUHANEN

Rusakkokanta on kasvanut rajusti viime vuosina niin Turussa kuin muuallakin Varsinais-Suomessa.

Turussa rusakon on voinut kevään ja alkukesän aikana havaita ydinkeskustan tuntuman puistoista ja kerrostalojen pihoilta. Sen on havaittu synnyttäneen poikasia jopa keskustan mäkisisissä puistoissa.

Turun kaupungin luonnonsuojelutarkastaja Jarmo Laine kertoo rusakkojen oppineen täysin kaupunkilaisille tavoille.

- Siitä on tullut urbaani eläin, joka ei ihmistä pelkää. Ravinnoksi sille kelpaa nykyisin pihojen ja puistojen eksoottiset ja puuvartiset kasvit.

Laineella ei ole vippaskonsteja arvopensaiden varsia popsivien rusakkojen vähentämiseen.

- Meille tulee paljon kyselyitä asiasta. Ainoa mahdollisuus on kasvustojen suojaaminen, koska eläin on rauhoitettu kaava-alueella ympäri vuoden.

Kaupunginpuutarhuri Mari Helin kertoo rusakoiden iskevän varsinkin talvella kaupungin viheristutuksiin. Pahimmin tuhoista on kärsinyt Tähkäpuisto Ilpoistentien varrella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Rusakoille kelpaavat jopa piikkiset ruusukasvustot. Tähkäpuisto on niin laaja, että sen aitaaminen tulisi hyvin kalliiksi.

Varsinais-Suomen riistanhoitopiirin riistapäällikkö Heikki Uotila arvelee, että rusakot ovat kiinnostuneita ruusujen aromaattisen huumaavasta tuoksusta. Silloin piikitkään eivät ole esteenä himoruuan jykertämisessä.

Uotilan mukaan Varsinais-Suomen rusakkokanta on kasvanut normaalia lämpimämpien kesien ansiosta. Kehitys näkyy myös maanteillä, joiden varsilta voi bongata auton alle ruhjoontuneita rusakoita päivittäin.

- Rusakon yleistyminen on vähentänyt metsäjäniskantaa maakunnassamme. Vain saaristossa, jossa olosuhteet ovat karumpia, rusakkoja ei ole, Uotila kertoo.

Rusakko- ja metsäjänisristeymät ovat melko yleisiä, mutta niiden jälkeläiset eivät ole lisääntymiskykyisiä.

Varsinais-Suomessa rusakkoa metsästetään noin tuhat yksilöä vuodessa. Määrä on vähentynyt huomattavasti takavuosista. Rusakkoa metsästetään yleensä ajokoirien kanssa.

- Tämä metsästystapa ei ole enää kovin mielekäs, koska rusakot juoksevat usein ajoradoille. Kuono maassa juokseva koira joutuu silloin herkästi auton alle ja tätä riskiä monet metsästäjät eivät halua ottaa, Uotila kertoo.