Uutiset

Yhdysvallat harkitsee Syyrian rankaisemista

Washington,
(STT-AFP)

Yhdysvallat saattaa hyvin pian ilmoittaa Syyrian vastaisista pakotteista rangaistukseksi terrorismin tukemisesta, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Scott McClennan.

McClennanin mukaan Syyria ei ole hälventänyt Yhdysvaltain huolta siitä, että se suojelee ja tukee terrorismia ja päästää ulkomaisia taistelijoita rajan yli Irakiin amerikkalaisjoukkojen kimppuun. Yhdysvallat on myös huolissaan Syyrian sotilaallisesta läsnäolosta Libanonissa ja pyrkimyksistä hankkia joukkotuhoaseita, hän sanoi.

Yhdysvallat aikoo McClennanin mukaan varmistua siitä, että Syyria muuttaa käytöstään, ja etenee tästä syystä kohti presidentti George W. Bushin joulukuussa allekirjoittaman ns. Syyrian vastuullisuuslain toimeenpanoa.

Tämän lain mukaan Syyrian on lakattava tukemasta terrorismia, keskeytettävä kemiallisten ja biologisten aseiden kehittely ja vedettävä Libanonissa olevat arviolta 20 000 sotilastaan kotiin.

Syyrian ja Libanonin hallitusten on myös ehdoitta aloitettava kahdenväliset neuvottelut Israelin kanssa täyden ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi.