Uutiset

Bushin ja Cheneyn neuvonantajia syytetään CIA-vuodosta

Washington,
(STT)

Valkoiseen taloon syntyi uusi skandaalinpoikanen, kun entinen suurlähettiläs Joseph Wilson julkisti kirjansa "Politics of Truth" (Totuuden politiikka). Kirjassaan Wilson jatkaa viime kesänä alkanutta syyttelyjupakkaa presidentin lähipiirin kanssa.

Kirja tuli markkinoille myöhään tänään. Lehdistölle annettujen ennakkotietojen mukaan Wilson esittää kirjassaan kolme nimeä, jotka todennäköisesti olivat viime kesänä tapahtuneen CIA-vuodon takana.

Pääsyytetyt ovat presidentti George W. Bushin päästrategi Karl Rove ja varapresidentti Dick Cheneyn henkilöstöpäällikkö Lewis Libby.

Wilson kirjoittaa etukäteisotteiden mukaan, että sylttytehdas oli melko todennäköisesti Libby, ja että tietoa välitti eteenpäin Rove. Myös Cheneyn turvallisuuspolitiikan neuvonantaja John Hannah voi Wilsonin mukaan olla tähän saakka salassa pidetty kostaja.

Rove, Libby ja Hannah ovat kaikki Bushin vallan ytimessä. Wilson saattoikin räjäyttää sisäpoliittisen pommin Yhdysvalloissa.

Koko jupakka sai alkunsa Wilsonin erikoistehtävästä. Keväällä 2002 Bush lähetti hänet Afrikkaan selvittämään, pitävätkö tiedustelutiedot Saddam Husseinin mahdollisista uraanihankinnosta paikkansa.