Uutiset

EU-laajentumisen juhlinta alkoi monin paikoin

Praha/Varsova,
(STT-AFP-Reuters)

EU:n laajentumista kymmenen uuteen maahan ryhdyttiin juhlistamaan monenlaisin menoin jo perjantaina. Itävallan, Italian ja Slovenian johtajat paiskasivat kättä kolmen maan yhteisellä rajapyykillä, joka sijaitsee puolentoista kilometrin korkeudessa Alpeilla.

- Slovenia, tervetuloa Eurooppaan, Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel toivotti Slovenian pääministerille Anton Ropille.

Toinen kolmenkeskinen rajatapaaminen on luvassa huomenna Zittaussa Saksassa, missä Saksan, Tshekin ja Puolan rajat kohtaavat.

Ilotulituksia ja muita juhlallisuuksia on järjestetty monin paikoin. Aikaerosta johtuen kolme Baltian maata ja Kypros liittyvät EU:hun muita aiemmin, eli tasan kello 24 Suomen aikaa. Muut seuraavat perässä tuntia myöhemmin.

Liettuassa kansalaisia on pyydetty pitämään valot päällä ja sytyttämään pihoille nuotioita tai kynttilöitä, jotta maa näkyisi loistavimpana uutena jäsenmaana satelliittikuvissa.

Pommiuhka sulki Euroopan suurimman raja-aseman Saksan ja Tshekin välillä vain päivää ennen kuin Tshekistä on määrä tulla EU:n jäsen. Mitään epäilyttävää ei kuitenkaan löydetty, ja raja avattiin uudelleen myöhään iltapäivällä.