Uutiset

Latviaa ei haluta ottaa erityistarkkailuun EN:ssa

Strasbourg,
(STT)

Suomen EN-valtuuskunnan jäsenen kansanedustaja Kimmo Sasin mielestä Euroopan neuvoston ei ole syytä avata jäsenvelvoitteiden valvontamenettelyä Latvian osalta. Menettelyn avaamista on vaatinut osa Venäjän valtuuskunnasta. Perusteeksi on esitetty venäjänkielisen vähemmistön kohtelu ja kielenopetus Latviassa.

Sasi ja hollantilainen sosialisti Erik Jurgens saivat tänään valmiiksi Latviaa koskevan raporttinsa EN:n ns. monitorointikomitealle. Sen pohjana on maahan maaliskuussa tehty vierailu, jonka yhteydessä kansanedustajat tutustuivat mm. kahteen venäjänkieliseen kouluun, tapasivat kansalaisjärjestöjen ja vähemmistön edustajia sekä kävivät keskusteluja maan poliittisen johdon kanssa.

Latviassa tulee syyskuussa voimaan koululain uudistus, jossa venäjänkielisissä lukioissa ryhdytään antamaan opetusta 60-prosenttisesti latvian kielellä ja 40-prosenttisesti venäjän kielellä. Kaavailtu muutos on aiheuttanut poliittista liikehdintää ja mielenosoituksia venäjänkielisten keskuudessa.

Latviankielistä opetusta annetaan jo peruskouluasteella venäjänkielisissä kouluissa, Yhdeksännellä luokalla kielten suhde on tänä vuonna 50-50 prosenttia.

Raportissa tehdään selväksi, ettei ole mitään perusteita ottaa Latviaa erityistarkkailuun.

Sasi ja Jurgens ovat vakuuttuneita, että Latvian hallituksella on hyvä tarkoitus hoitaa myös lainuudistuksen käytännön toteutus mallikkaasti.