Uutiset

Itse tehty salmiakkikossu saattaa olla vaarallista

Helsinki,
(STT)

Lehdissä ja netissä leviävät salmiakkikossureseptit saattavat lääkärin mukaan olla jopa hengenvaarallisia. Kyse on ohjeista, joissa kehotetaan yhdistämään Koskenkorvaan puhdasta, apteekista saatavaa ammoniumkloridia.

Kyseenalaisissa ohjeissa neuvotaan sekoittamaan puoleen litraan viinaa 5-8 teelusikallista ammoniumkloridia. Pienimmässäkin annostuksessa kyse on noin 40 grammasta salmiakkia, joka voi pahimmillaan johtaa tappavaan asidoosiin eli happomyrkytystilaan.

- Se on ihan tajuton määrä, ihmettelee Myrkytystietokeskuksen lääkäri Kati Ahonen.

Asidoosin oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, lisääntyvä uneliaisuus ja hyperventilaatio. - Jo 40-50 grammaa lyhyessä ajassa aiheuttaa aikuiselle tappavan asidoosin, Ahonen sanoo.

Hän korostaa, ettei itse menisi tekemään moista cocktailia, joka lienee sitä paitsi hirveän makuista. Alkon pullottamassa tuotteessa salmiakkia on vain 2,5 grammaa samassa määrässä alkoholia.

Täysin turvallista ohjetta ammoniumkloridista on vaikea antaa, koska määrät vaikuttavat yksilöllisesti. Myös se vaikuttaa, miten nopeasti aine on nautittu.