Uutiset

Crvenkovski voitti ylivoimaisesti Makedonian presidentinvaalin

LK/REUTERS<br />Länsimielisenä pidetty sosiaalidemokraattinen pääministeri Branko Crvenkovski juhli keskiviikkoyönä kannattajiensa kanssa Makedonian presidentinvaalien voittoa.
LK/REUTERS
Länsimielisenä pidetty sosiaalidemokraattinen pääministeri Branko Crvenkovski juhli keskiviikkoyönä kannattajiensa kanssa Makedonian presidentinvaalien voittoa.

MARITA VIHERVUORI

Sosiaalidemokraattista liittoa edustava Makedonian pääministeri Branko Crvenkovski , 41, voitti odotetusti presidentinvaalit. Hän sai 62 prosenttia äänistä. Kansallismielinen vastaehdokas Sasko Kedev joutui tyytymään 37 prosenttiin. Ratkaisevinta vaalissa oli äänestysprosentti. Se oli 53 prosenttia eli yli vaaditun 50 prosentin rajan. Vaali on siten pätevä.

Makedoniassa pelättiin "Serbian tautia", presidentinvaalin mitätöitymistä liian alhaisen äänestysprosentin takia, mutta äänestäjät kuulivat lukuisien kansalaisjärjestöjen kutsun ja marssivat uurnille. Tilanteen teki erityisen kriittiseksi se, että molemmat albaanien ehdokkaat putosivat ensimmäisellä kierroksella. Heidän turhautumisensa oli pelättävissä.

Hallituksessa istuva albaanien integraatioliitto, DUI, kehotti kannattajiaan uurnille äänestämään Crvenkovskia. Näin hän voi hyvällä omallatunnolla väittää olevansa molempien kansojen presidentti. Ääntenlaskun aikana näytti jopa siltä, että toisen kierroksen prosentti olisi ylittänyt ensimmäisen kierroksen 55,4 prosenttia, mutta lopulta se ei yltänyt siihen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Makedonia tarvitsee vakaat poliittiset olot. Välttämätön uudistusprosessi on pahasti kesken, maata ravistelevat mittavat sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat. Työttömänä on 400 000 ihmistä, yli kolmannes työvoimasta.

Slaavilaisen ja albanialaisen väestön välit ovat kireät, maa oli 2001 sisällissodan partaalla.

Lento-onnettomuudessa kuollutta presidentti Boris Trajkovskia pidettiin sovinnon takuumiehenä, vaikka hän kuuluikin kansallismieliseen "Sisämakedonialaiseen vallankumousliikkeeseen".

Crvenkovskin voitto merkitsee, että sekä presidentti että pääministeri ovat sosiaalidemokraattisesta leiristä. Uuden pääministerin nimi ei vielä ole tiedossa.

Kedevin leirissä syytettiin hallitusta heti vaaliuurnien sulkeuduttua vaalipetoksesta ja vaadittiin vaalien uusimista. Vaaleja tarkkaili 1 700 ulkomaalaista tarkkailijaa.

Euroopan nuorin pääministeri

Branko Crvenkovski syntyi Sarajevossa lokakuun 12. päivä 1962. Suhteellisen nuoresta iästään huolimatta hän on kokenut poliitikko. Hän aloitti uransa reformikommunistina ja nousi 1992 itsenäisen Makedonian ensimmäiseksi pääministeriksi vain 29-vuotiaana. Häntä pidetään valtionperustajan, ensimmäisen presidentin ja "kansakunnan isän" Giro Gligorovin poliittisena kasvattipoikana.

Crvenkovski oli pääministerinä vuoteen 1998, jolloin hävisi vaalit. Paluu onnistui 2002. Vuotta aikaisemmin maa oli hoippunut sisällissodan partaalla. Tästä syystä Crvenkovski otti hallitukseensa nimenomaan albaanien integraatioliiton, jonka juuret ovat aseellisessa vastarinnassa. Tulos on jännityksen laukeaminen.

Sosiaalidemokraatit ja albaanien integraatioliitto aikovat jatkaa hallitusyhteistyötään. Crvenkovski suunnittelee perustuslainmuutosta albaaneille varatun varapresidentin viran perustamiseksi.

- Presidentin tehtävä on toimia yhteiskunnallisten jännitteiden puskurina ja rakentaa suhteet maan kansojen välille, sanoo Crvenkovski. Makedonian sisäisen eheyttämisen ohella hänen ohjelmassaan ovat taistelu työttömyyttä ja köyhyyttä vastaan sekä lähentyminen Natoon ja EU:hun tavoitteena jäsenyys.