Uutiset

Berliinissä sovittiin toimista
antisemitismin kitkemiseksi

Israelin politiikkaa ja Lähi-idän konfliktia ei voida koskaan käyttää juutalaisvastaisuuden puolusteluna, sanotaan torstaina Berliinissä päättyneen konferenssin julkilausumassa. Konferenssissa käsiteltiin kahden päivän ajan antisemitismiä ja sen esiintymistä.

Konferenssin puhujat totesivat, että Israelin politiikan arvostelua käytetään usein juutalaisvastaisuuden savuverhona. Toisaalta taas korostettiin, ettei Israelin arvostelu ole sinällään juutalaisvastaisuutta.

Kaksipäiväiseen konferenssiin osallistui noin 600 edustajaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin 55 jäsenmaasta.

Konferenssissa hyväksyttiin "Berliinin julistus", jossa sovittiin useista toimista antisemitismin kitkemiseksi. Kaikkien Etyj-maiden on julistuksen mukaan määrä ryhtyä keräämään tietoja antisemitistisistä rikoksista ja ilmoittaa niistä säännöllisesti Etyjille. Lisäksi osanottajat lupaavat muun muassa tukea opetusohjelmia, joiden tavoitteena on antisemitismin vähentäminen. Samoin luvataan toimia, joilla vähennettäisiin viestimissä ja internetissä esiintyvää rasistista propagandaa ja sen aiheuttamia rasistisia rikoksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Konferenssissa puhuivat mm. Saksan liittopresidentti Johannes Rau , Israelin presidentti Moshe Katsav ja Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell . Järjestäjien kutsumana puheenvuoron käytti myös suomalainen diplomaattiveteraani Max Jakobson .

Juutalaisviha lisääntynyt

Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan juutalaisvastaisuus on lisääntynyt ainakin viidessä EU:n jäsenmaassa. Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen (EUMC:n) tekemän tutkimuksen mukaan rasistiset hyökkäykset juutalaisia kohtaan ovat lisääntyneet Belgiassa, Ranskassa, Alankomaissa, Britanniassa ja Saksassa vuosina 2002 ja 2003.

Tutkimuksessa todettiin ensi kerran, että antisemitistisen toiminnan takana Euroopassa ovat monasti muslimitaustaiset ryhmät ja että tällainen toiminta liittyy Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.

Konferenssissa puhunut Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi olleen suuria kunnia, että Saksa sai konferenssin järjestääkseen Berliinissä, missä natsi-Saksan johtajat suunnittelivat ja organisoivat juutalaisten kansanmurhan.