Uutiset

Uusi toimitusjohtaja valitaan syksyllä

Turun Sanomat, Helsinki

Uuden toimitusjohtajan valinta jäänee syksyyn, arvioi Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk) torstaina. Hän pitää varteenotettavana vaihtoehtona, että tehtävään valitaan sitoutumaton johtaja.

Päävastuu uuden toimitusjohtajan etsinnässä on Laukkasella ja hallintoneuvoston varapuheenjohtajalla Jouni Backmanilla (sd).

- Yleisradio toimii markkinoilla ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa osakeyhtiö. Omistajapoliittiset kysymykset jäävät yhä enemmän hallintoneuvoston ja varsinkin ulkopuolisen hallituksen tehtäväksi, jos sellainen päätetään valita, Laukkanen korostaa.

- Tämä vapauttaa uuden toimitusjohtajan entistä enemmän varsinaiseen yrityksen vetämiseen.

Tulevan toimitusjohtajan ei Laukkasen mielestä tarvitse kantaa Sdp:n jäsenkirjaa. Hän epäilee, ettei keskustan mandaatilla Yleen tulleella Seppo Härköselläkään jäsenkirjaa ole.

- Olli-Pekka Heinosesta (kok) puolestaan on tullut yhtiölle myönteinen voimavara eikä hänen kohdalla aktiivinen poliittinen ura ole ollut millään tavalla haittana, Laukkanen arvioi.

Yleisradion tulevaa hallintomallia ja rahoitusta pohditaan Seppo Niemelän johtamassa työryhmässä. Laukkanen sanoo kannattavansa ajatusta, että hallintoneuvostolta siirretään keskeisiä tehtäviä kuten toimitusjohtajan valinta ja budjettivalta ulkopuolisista koostuvalle hallitukselle.

Poliittinen hallintoneuvosto valitsisi edelleen hallituksen, antaisi eduskunnalle raportin Yleisradion julkisen palvelun tehtävän toteutumisesta ja toimisi foorumina, jossa käydään keskustelua julkisen palvelun tehtävästä.