Uutiset

TT toivoo joustavaa
työlupamenettelyä

TS/Mari Männistö<br />TT:n johtajan Seppo Riskin mielestä Suomessa ei ole syytä pelätä työvoiman halpamarkkinoiden syntyä.
TS/Mari Männistö
TT:n johtajan Seppo Riskin mielestä Suomessa ei ole syytä pelätä työvoiman halpamarkkinoiden syntyä.

MATTI ARVAJA

Teollisuuden ja työnantajien johtajan Seppo Riskin mukaan työvoiman vapaan liikkuvuuden vaikutuksia on liioiteltu EU:n laajenemisen yhteydessä. TT:ssä katsotaan, ettei työvoimavyöryä rajojen yli Suomeen ole vapun jälkeen näkyvissä.

Suomalaiset työnantajat tarvitsevat uusista jäsenmaista palkkaamilleen työntekijöille edelleen viranomaisten luvan. Riskin mielestä työlupamenettelyn tulisi olla joustavaa ja sen haitat tulisi minimoida.

TT:n teollisuuspäivillä Raisiossa vieraillut Riski kiisti myös ennusteet, joiden mukaan laajentuminen johtaisi Suomessa työvoiman halpamarkkinoihin ja uudet EU-kansalaiset veisivät suomalaisten työpaikat.

- Tällaiset väitteet lietsovat helposti ulkomaalaisvastaisuutta ja antavat mielikuvan, etteivät maahanmuuttajat työskentelisi Suomessa asianmukaisin työehdoin, Riski sanoi.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on arvioinut, että Suomen työmarkkinoille hakeutuu seuraavien 20 vuoden aikana noin 30 000-40 000 työntekijää. Toisaalta julkisen sektorin on ennustettu tarvitsevan pelkästään tällä vuosikymmenellä 70 000 uutta työntekijää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riskin mukaan yhteinen etu on nykyisten työttömien tai työttömyysuhan alla olevien työllistymisen varmistaminen.

- Tämä on myös meidän intresseissämme, koska työttömien ylläpito maksaa ja vähentää julkisen vallan tuloja.

Riski vaati myös palkansaajien tuloverotuksen keventämisen jatkamista. Hänen mielestään myös yritys-, omaisuus- ja osinkoveroja on kehitettävä niin, että suomalainen yhteiskunta olisi investointien näkökulmasta nykyistä houkuttelevampi.

TT:n johtaja haluaa kuitenkin pitää näkyvissä olevan tulokierroksen ja veroratkaisut erillään toisistaan.

- Verojen keventäminen on välttämätöntä kaikissa tapauksissa. Näitä asioita ei pidä kytkeä toisiinsa. Jos toinen venyy niin silloin venyy toinenkin, Riski totesi.

Piikkiö Works Oy:n toimitusjohtaja Kari Ruusunen piti Riskin tapaan Suomen kärkihaasteina globalisaation ohella väestön ikääntymistä ja verotuksen kilpailukyvyttömyyttä.

- Kansainvälistyneiden yritysten kannalta työvoima- ja osaajapulaa voidaan torjua siirtämällä tuotantoa sinne, jossa verotus on kilpailukykyistä ja osaavaa työvoimaa on tarjolla, Ruusunen totesi.