Uutiset

Tupakat sammuvat Salossa vappuna

PÄIVI PALM

Salon seudun terveyskeskuksen väki polttaa tänään viimeiset henkosensa työpaikallaan. Vapunpäivästä lähtien tupakointi on siellä henkilökunnalta kokonaan kielletty.

Potilaat sen sijaan saavat edelleen sauhutella.

Samassa rakennuskompleksissa sijaitsevan aluesairaalan väki saa myös yhä polttaa. Tupakointikielto on jäänyt ainoastaan keskusteluasteelle.

Sota tupakkaa vastaan on laajemminkin kiihtynyt Salossa. Moision yläasteen koulu on päättänyt tehdä kaikista sen alueella tupakoivista oppilaista ilmoituksen poliisille. Mitta tuli täyteen, kun nuoret polttelivat jopa opinahjonsa vessoissa.

- Uhka puri, joten toistaiseksi ei yhtään ilmoitusta ole tarvinnut tehdä, iloitsee rehtori Kalevi Wilen .

Terveyskeskuksen johtava lääkäri Seppo Junnila sanoo, että tupakointikielto lähti liikkeelle potilaista. Heiltä tuli lukuisia valituksia ikävästi tupakalle haisevista hoitajista.

- Lisäksi haluamme käyttää henkilökunnan panoksen tehokkaasti koko työpäivän ajan, sanoo Seppo Junnila.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tupakkalinja on viime vuosina tiukentunut työpaikoilla kautta Suomen. Etunenässä ovat olleet nimenomaan sairaalat ja terveyskeskukset, jotka ovat halunneet kieltää tupakan pitkälti imagosyistä.

Kuntaliiton viestintäpäällikkö Satu Tyry-Salo sanoo, että kokonaan savuttomia sairaanhoitopiirejä ovat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Päijät-Häme. Sen sijaan yksikään kunta ei hänen tietojensa mukaan ole yksiselitteisesti kieltänyt tupakointia omissa työpisteissään.

Lääkäri vaatii kunnilta ryhtiä

- Kunnat ovat hoitaneet oman osuutensa huonosti. Terveydenhuollon yksiköt ovat joutuneet tekemään lähes yksin tupakanvastaista työtä. Sen sijaan vaikkapa kouluissa ja päiväkodeissa tupakointikieltoja ei juuri ole eikä nuorisotyöntekijöiltäkään ole kielletty tupakointia työaikana. Näissä töissä aikuiset ovat kuitenkin esimerkkejä lapsille ja nuorille, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Anne Pietinalho Filha-yhdistyksestä, joka aiemmin tunnettiin Hengitys ja terveys -yhdistyksenä.

Pietinalho on kiertänyt paljon kentällä ja törmännyt monenlaisiin tupakan vastaisiin ideoihin. Esimerkiksi Kuusankosken terveyskeskuksessa etusijalle työhönotossa pannaan tupakoimaton henkilö. Pieksämäellä puolestaan on koulujen pihalle hankittu erilaisia pelejä, jotta oppilaiden olisi helpompi olla polttamatta.

- Tiedän myös työpaikkoja, joissa tupakoimattomuutta tuetaan erilaisilla palkinnoilla. Eräässäkin firmassa tupakoimattomat saavat viikon pidennyksen kesälomaansa.

Pietinalhon mielestä kuitenkin tupakoinnin ehkäisy ja siitä vieroittaminen on Suomessa täysin lapsenkengissä. Erityisen heikosti apua on tarjolla nuorille.

- Joissakin kunnissa kouluterveydenhoitajat tekevät töitä posket innosta hehkuen ja auttavat tosissaan oppilaita pääsemään irti tupakasta. He ovat kuitenkin vielä yksinäisiä pioneereja, sanoo Pietinalho.

Hän uskoo, että koulujen opetussisältöihin mahtuisi paljon nykyistä enemmän asiallista tietoa tupakasta.

- En oikein jaksa uskoa mädäntyneitä keuhkoja esittäviin kuviin. Asiallinen tieto puree paremmin, sanoo Pietinalho.

Täydelliset tupakointikiellot työpaikoilla ovat hänen tietojensa mukaan tehonnet hyvin. Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalassa parisataa työntekijää oli tekemässä lakkoa jo muutaman kuukauden kuluttua kiellosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Täydellinen tupakointikielto tuo SAK:n lakimiehen Timo Koskisen mielestä mukanaan myös juridisia ongelmia.

- Tupakointi on kuitenkin yhä laillista puuhaa, jo sillä tavoin ihmisen perusoikeus. Tuntuu kummalliselta, jos esimerkiksi kiellon perusteena on paha haju. Sittenhän pitäisi kieltää myös parfyymit ja hikoilu. Tarvittaisiin ennakkotapaus, jotta kiellon ulottuvuuksia voitaisiin ryhtyä linjaamaan.