Uutiset

Unkarilla on Brysselissä kaikki valmiina

TS/Pekka Keskitalo<br />Pikaisimmat ovat jo muuttopuuhissa Unkarin lähetystöstä eteenpäin, EU-komissioon. Tamas Szücs pakkaa.
TS/Pekka Keskitalo
Pikaisimmat ovat jo muuttopuuhissa Unkarin lähetystöstä eteenpäin, EU-komissioon. Tamas Szücs pakkaa.

MAIJA LAPOLA

Jo ulkoapäin näkee, että Unkari on valmis laajentumiseen. Uusi Brysselin-suurlähetystö loistaa remontin jälkeen, ja kaikki on kunnossa sisälläkin. Toukokuun alussa pysyväksi edustustoksi muuttuvassa suurlähetystössä on jo neljän kuukauden ajan harjoiteltu täydessä valmiudessa ja miehityksessä unionin jäsenyyttä.

Unkarin edustusto on suurempi kuin vieressä oleva Suomen EU-edustusto. Diplomaatteja ja hallintohenkilökuntaa on hieman vähemmän kuin jo yhdeksän vuotta jäsenenä olleella Suomella.

- Unkari on erittäin hyvin valmistautunut. Ainakin yhtä hyvin kuin vanhat jäsenmaat, vakuuttaa suurlähettiläs Peter Balazs , josta huomenna tulee Unkarin ensimmäinen EU-komissaari.

Balazsin suunnitelmana oli, että koko tarvittavan henkilökunnan piti olla paikalla ennen vuodenvaihdetta, kaikkien asuntoasioiden oli oltava kunnossa ja lasten koulut järjestyksessä. Sen jälkeen on tosimielessä harjoiteltu EU-jäsenyyttä.

Suuri päivä ei tullut nopeasti

- Toukokuun ensimmäinen päivä on suuri päivä Unkarille, mutta se ei tullut kovin nopeasti. Ajoitus on vähän myöhäinen. Varhain 1990-luvulla olisi ollut parempi, kun aloitimme jo neuvottelut assosiaatiosopimuksesta ennen joulua 1990. Olemme ihmetelleet, miksi EC (silloinen Euroopan yhteisö) ei silloin välittömästi tarjonnut jäsenyyttä ainakin Visegrad-maille, suurlähettiläs pohtii. Visegrad-maat olivat Puola, Unkari, Tshekkoslovakia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pitkän eron jälkeen Saksa yhdistyi yhdessä yössä ja yhtenäinen Saksa oli EU:ssa. Meillä oli joitakin odotuksia 1990-luvun alkuvuosina, että mekin voisimme tehdä sen muutamassa vuodessa. Sitten tuli viivytyksiä, viivytyksiä ... Ja lisää maita tuli mukaan. EU meni kohti suurta laajentumista, kun me unelmoimme pienemmästä laajentumisesta. Mutta Malta ja Kypros jonottivat jo ennen meitä, ja EU otti mukaan yhä uusia maita, Balazs sanoo.

Suurlähettilään mukaan Unkari teki kotiläksynsä aina hyvin ja joutui odottelemaan muita.

Romanian mukaantulo jäsenyysneuvotteluihin oli hyvä asia, koska se vähentää jännitystä maiden välillä ja lisää tasa-arvoa, Balazs arvioi viitaten unkarilaisvähemmistöön Romaniassa.

Vastaanotto ollut lämmin

Balazs kiittelee Unkarin saamaa vastaanottoa EU:ssa. Yleensäkin laajeneminen ja uusien maiden edustajat on otettu lämmöllä vastaan EU:n eri instituutioissa. Niissä ei ole näkynyt jälkeäkään jäsenmaissa aistittavissa olevasta epäilystä.

- He kohtelivat meitä hyvin samalla tavalla kuin toisiaan katsoen eteenpäin optimistisina ja sympatialla. Jokainen tietysti tietää, että edessä on hyvin erikoinen vaihe EU:n elämässä, suurlähettiläs muistuttaa.

Unkarin linja EU:ssa on suurlähettilään mukaan se, mikä on parasta kansalaisille. Hänen mielestään toiminnan pitäisi olla enemmän yhteisöllisen metodin mukaista. Nyt on vielä liian paljon hallitusten välistä yhteistyötä. Palazs kertoo pitävänsä Suomen tavasta toimia ja käyttäytyä EU:ssa. Saman tien hän kehuu Suomen hallituksen edustajana tulevaisuuskonventissa ollutta tohtori Teija Tiilikaista vankasta asiantuntemuksesta. Balazs oli itsekin konventissa Unkarin hallituksen edustajana.

Uudet jäsenmaat ovat jo vuoden verran olleet mukana kaikissa EU:n kokouksissa, mutta vailla oikeutta osallistua päätöksentekoon. Balazs ei ehdi osallistua päätöksentekoon maansa edustajana, koska siirtyy suoraan komissioon.

Systeemi tutuksi vuosien aikana

Balazsin mukana komissioon lähtee jo tähänkin saakka suurlähettilään oikeana kätenä eli EU-kielellä anticina toiminut Tamas Szücs . Hän ei pidä muutosta kovin suurena, koska "systeemi" on jo tullut yhdeksän Brysselin vuoden jälkeen tutuksi. Kymmenen komissaarin mukaantulo merkitsee Szücsin mukaan suurinta muutosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valmistelut ovat niin hyvällä tolalla kuin ne yleensä voivat olla. Szücs vertaa Unkarin valmistautumista Espanjan, Portugalin ja Kreikan valmistautumiseen 1980-luvulla. Suomen, Ruotsin ja Itävallan liittyminen oli helpompi juttu, koska yhteiskunnat lainsäädäntöineen olivat yhtenäisempiä vanhojen maiden kanssa kuin Unkarin.

TS/Pekka Keskitalo<br />Suurlähettiläs Peter Balazsista tulee Unkarin ensimmäinen EU-komissaari.
TS/Pekka Keskitalo
Suurlähettiläs Peter Balazsista tulee Unkarin ensimmäinen EU-komissaari.
TS/Pekka Keskitalo<br />Suurlähettiläs Peter Balazsista tulee Unkarin ensimmäinen EU-komissaari.
TS/Pekka Keskitalo
Suurlähettiläs Peter Balazsista tulee Unkarin ensimmäinen EU-komissaari.
TS/Pekka Keskitalo
TS/Pekka Keskitalo