Uutiset

Senaattorit aloittivat Bushin ja Cheneyn kuulemisen

Washington,
(STT-Reuters-AFP)

Yhdysvaltain senaatin komissio kysyy tänään presidentti George W. Bushilta ja varapresidentti Dick Cheneyltä, mitä he tiesivät Yhdysvaltoihin kohdistuvasta terroriuhasta ennen vuoden 2001 syyskuun tuhoisia terrori-iskuja. Senaattorit kysyvät myös, mitä he tekivät uhan torjumiseksi.

Tilaisuus alkoi Suomen aikaan illansuussa Valkoisessa talossa suljettujen ovien takana, ja sen uskottiin jatkuvan useita tunteja. Senaatin paneeliin kuului viisi republikaania ja viisi demokraattia.

Valkoinen talo on asettanut tiukat rajat kuulemiselle: sitä ei nauhoiteta eikä pikakirjoittaja saa kirjata puheiden sisältöä sanasta sanaan. Valkoinen talo torjui myös komission pyynnön tavata pelkästään Bush, mutta luopui vaatimuksestaan, että tapaaminen kestäisi korkeintaan tunnin. Bush ja Cheney eivät puhu valaehtoisesti

Bushin hallinto on joutunut puolustuskannalle sen jälkeen kun komission kuulemat asiantuntijat ovat arvostelleet Valkoista taloa terroriuhan vähättelystä. Republikaani- ja demokraattiedustajista koostuvan komission on määrä julkistaa loppuraporttinsa heinäkuun lopulla.