Uutiset

Hoitotakuu lykätään maaliskuun alkuun

Helsinki,
(STT)

Hoitotakuu ei toteudu aiempien suunnitelmien mukaan vuoden vaihteessa, vaan hallitus on päättänyt siirtää uudistuksen maaliskuun alkuun. Viime tipassa tehtyä lykkäystä perustellaan vuoden vaihteen ruuhkilla ja lomasumalla.

Jos huomenna eduskunnalle annettavat muutosesitykset neljään eri lakiin hyväksytään, pitäisi terveydenhoitoon päästä ensi vuoden maaliskuusta lähtien samojen periaatteiden mukaan ja samassa aikataulussa koko maassa.

Lakipaketti on peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mukaan pitkään valmistellun kansallisen terveyshankkeen tärkein osa. Siinä lakeihin kirjataan mm. hoitoon pääsyn enimmäisajat.

Terveyskeskukseen pitäisi saada heti yhteys arkipäivisin virka-aikaan. Kiireettömän hoidon tarpeen arviointiin terveyskeskukseen olisi päästävä kolmen arkipäivän sisään, tutkimuksiin erikoissairaanhoitoon kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta ja hoitoon erikoissairaanhoidossa viimeistään puolessa vuodessa.

Jos hoitoa ei pystytä järjestämään enimmäisajassa, sairaanhoitopiirin olisi hankittava hoito muualta ilman, että potilaan asiakasmaksu nousee.