Uutiset

Maximkovat saavat pitää lapsenlapsensa luonaan

Kuopio,
(STT)

Punkaharjulla asuva Liouli Maximkova ja hänen miehensä Vladimir Maximkov saavat pitää vanhempansa auto-onnettomuudessa menettäneet lapsenlapsensa luonaan. Kuopion hallinto-oikeus on kumonnut Punkaharjun sosiaalilautakunnan huostaanottopäätöksen, jossa pariskunta katsottiin mm. liian iäkkäiksi huolehtimaan lapsista heidän täysi-ikäisyyteensä asti.

Maximkovan oikeusavustajan Pentti Kolehmaisen mukaan hallinto-oikeuden päätös on otettu perheessä vastaan suurella helpotuksella. Lapset, Emilia (4v.), Elise (3v.) ja Ronja (1v.) ovat asuneet isovanhempiensa kanssa koko oikeusprosessin ajan.

Lasten isä ja äiti kuolivat auto-onnettomuudessa Moskovassa joulukuussa 2002. Lapset jäivät onnettomuuden jälkeen hoitoon äidin vanhempien luokse Punkaharjulle. Lapset ovat Venäjän kansalaisia, kuten Maximkova, 69, ja hänen miehensäkin, 65.

Maximkova haki ja sai lasten huoltajuuden Petroskoin viranomaisilta maaliskuussa 2003. Päätöstä ei kuitenkaan tunnustettu Suomessa, ei Helsingin hovioikeudessa viime kesäkuussa eikä myöhemmin korkeimmassa oikeudessa.