Uutiset

TT varoittelee lietsomasta pelkoa EU-tulokkaita kohtaan

Helsinki,
(STT)

Teollisuuden ja työnantajain TT toppuuttelee liioittelemasta työvoiman vapaan liikkuvuuden vaikutuksia EU:n laajentuessa. Johtaja Seppo Riskin mukaan mm. puheet työvoiman halpamarkkinoista ovat omiaan synnyttämään pelkoja ja varauksellisuutta uusista EU-maista tulevia työntekijöitä kohtaan.

- Esitetyt väitteet lietsovat helposti ulkomaalaisvastaisuutta ja antavat mielikuvan, että maahanmuuttajat eivät yleensä työskentelisi Suomessa asianmukaisin työehdoin, Riski arvosteli Raisiossa tänään.

Riski muistutti, että peruslähtökohtana on suomalaisten työsuhteen vähimmäisehtojen noudattaminen. Hän pitikin ammattiliittojen vaatimuksia mm. työsuhteiden valvonnan tehostamisesta perusteettomina, sillä viranomaisten valvontamahdollisuuksia on jo parannettu. Työehtojen valvonta kuuluu ylipäätään lähinnä viranomaisille, ei järjestöille.

Meillä työvoiman vapaalle liikkuvuudelle sovittu siirtymäaika asettaa Riskin mukaan suomalaiset työnantajat huonompaan asemaan kuin uusien jäsenmaiden työnantajat, jotka voivat vapaasti lähettää Suomeen työntekijöitään. Siksi siirtymäkauden ajan käytössä säilyvä lupamenettely on tehtävä mahdollisimman sujuvaksi.