Uutiset

Bush:
Falluja
otetaan
haltuun

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi keskiviikkona, että amerikkalaisjoukot tekevät kaikkensa saadakseen haltuunsa sunnimuslimien tukikohtana tunnetun Fallujan kaupungin.

- Meidän komentajamme tekevät kaikkensa ottaakseen haltuunsa Fallujan, sanoi Bush samaan aikaan, kun amerikkalaiset merijalkaväen joukot moukaroivat kaupunkia sekä maalta että ilmasta.

Bushin mukaan kaupungissa on pieniä vastarintapesäkkeitä, mutta elämä suurimmassa osassa kaupunkia on jo palaamassa normaaliksi.

Bush sanoi tavattuaan Ruotsin pääministerin Göran Perssonin Valkoisessa talossa, että vallan siirto irakilaisille tapahtuu aikataulun mukaisesti eli kesäkuun lopussa. Persson oli tiedustellut, vaarantavatko väkivaltaisuudet Irakissa vallansiirron.

- Vallansiirto tulee onnistumaan, vakuutti Bush.

Hän lisäsi, että amerikkalaiset tekevät vaarattomiksi kaikki ryhmät, jotka haluavat estää irakilaisten "marssin vapauteen".

Yhdysvaltain merijalkaväki jatkoi keskiviikkona Fallujan sunnikaupungin moukarointia sekä maasta että ilmasta. Tulituksen kohteena olleesta Golanin kaupunginosasta nousi iltapäivällä paksuja mustia savupilviä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cobra-taisteluhelikopterit tulittivat Golania kranaateilla, kun laukaustenvaihto sotilaiden ja kapinallisten välillä oli alkanut uudelleen iltapäivällä. Joukkojen mukana kulkevan amerikkalaisen televisiotoimittajan mukaan ilmaiskuilla tuettiin maajoukkoja sen jälkeen, kun ne olivat joutuneet sala-ampujien tulituksen kohteeksi.

Kiivaita yhteenottoja

Fallujassa oli kiivaita yhteenottoja jo yöllä. Merijalkaväkeä tuettiin tuolloinkin sekä tykkitulella että ilmasta. Vahvistamattomien tietojen mukaan sotilaat hyökkäsivät yöllä Fallujan rautatieaseman ympäristöön. Tietoja taistelujen aiheuttamista tappioista ei juuri ollut, mutta paikallisten asukkaiden mukaan vain yksi ihminen haavoittui ja kymmenkunta taloa tuhoutui kiivaassa tulituksessa.

Yön iskuissa käytettiin kahta tehokasta AC 130 -tulitukikonetta, joiden tykit ja konekiväärit kykenevät kylvämään tuhoa laajalle alueelle. Ilmaisku kesti puolisen tuntia.

- Tämä hyökkäys osoittaa amerikkalaissotilaiden turhautumisen ja Yhdysvaltojen poliittisen tappion. Olemme saaneet kokea Yhdysvaltain armeijan petollisuuden ja barbaariuden. Mitä enemmän he kiihdyttävät tilannetta, sitä väkivaltaisempi on vastareaktio Irakin kaduilla, sanoi Fallujan asukas Ali Abdullah uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltojen asevoimien tiedottaja prikaatikenraali Mark Kimmit sanoi ABC-televisioyhtiön haastattelussa juuri ennen uusien taistelujen puhkeamista, että tavoitteena on yhä sopimus kapinallisten kanssa.