Uutiset

Oppositio härnäsi
keskustaa aluepolitiikasta

Edellisten sinipunahallitusten aluepolitiikkaa rajusti arvostellut keskusta pääsi hallitukseen vuosi sitten, mutta onko aluepolitiikassa tapahtunut mitään olennaista käännöstä?

Tästä kiisteltiin keskiviikkona eduskunnassa, kun kansanedustajat aloittivat hallituksen aluepoliittisen selonteon käsittelyn.

Piikittelyä kuultiin eniten vasemmistoliiton ja kokoomuksen riveistä. Molemmat puolueet pudotettiin vaalien jälkeen oppositioon ja keskustasta tuli johtava hallituspuolue.

- Oppositiopuolueen (keskustan) puheista sai sen käsityksen, että suunta olisi täysin toinen, jos keskusta saisi päättää, edellisen hallituksen alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas) muisteli.

Korhosen mielestä keskusta hallitukseen päästyään unohti omat vaatimuksensa ja ottaa nyt kunniaa itselleen hajasijoituksista, joista pääosin päätti edellinen hallitus.

Myös kokoomuksen ryhmäpuhuja Esko Kurvinen tulkitsi, että uusi hallitus jatkaa aluepolitiikassaan edellisten hallitusten viitoittamalla tiellä eikä keskustan oppositiossa lupaamaa täyskäännöstä ole nähty.

Opposition miehet saivat tukea tulkinnalleen myös keskustan hallituskumppanin Sdp:n piiristä. Säde Tahvanaisen mielestä nykyisen hallituksen aluepolitiikka noudattaa pitkälti Paavo Lipposen (sd) hallitusten linjaa.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk) vastasi opposition härnäykseen, että aluepolitiikassa on sekä jatkuvuutta että muutosta. Manninen selvitti, että kehitystä viedään eteenpäin pienten muutosten kautta.