Talous

Johdon mielestä Telia-Soneran ensimmäinen vuosi sujui mainiosti

TS/BERTIL ERICSON<br />Telia-Soneran toimitusjohtaja Anders Igel kertoi eilen, että yhtiöllä ei ole konkreettisia suunnitelmia yritysostoista. Igelin mukaan yhtiö keskittyy kotimarkkinoihin sekä naapurialueisiin
TS/BERTIL ERICSON
Telia-Soneran toimitusjohtaja Anders Igel kertoi eilen, että yhtiöllä ei ole konkreettisia suunnitelmia yritysostoista. Igelin mukaan yhtiö keskittyy kotimarkkinoihin sekä naapurialueisiin

JUHANI ROIHA

Suomalaisia Telia-Soneran hallituksessa edustava uusi puheenjohtaja Tom von Weymarn otti voimakkaasti kantaa maaliskuun lopulla eronneen Tapio Hintikan puolesta fuusioyhtiön yhtiökokouksessa Globenissa Tukholmassa keskiviikkoiltana.

- Tapio Hintikan eroon johtivat yritysjohdon menettelytavoista vallinneet erilaiset kansalliset suomalaiset ja ruotsalaiset näkemykset, von Weymarn sanoi.

Von Weymarn pahoitteli, ettei Hintikalle suotu aikaa saattaa päätökseen arviointikomiteassa aloittamaansa työtä.

- Tämän työn tavoitteena oli punnita tulevaisuuden nimityspolitiikkaa yhtiössä, von Weymarn sanoi.

Yhtiökokous valitsi Huhtamäen Timo Peltolan ja Vattenfallin säätiön Lennart Låftmanin hallituksen uusiksi jäseniksi. Nykyiset hallituksen jäsenet valittiin tehtäväänsä uudelleen lukuun ottamatta Ruotsin entistä pääministeriä Ingvar Carlssonia , joka on kieltäytynyt uudelleenvalinnasta.

Työntekijät liikkeellä

Suomessa Telia-Soneran työntekijäjärjestöt ovat jo toistuvasti arvostelleet, ettei heillä ole edustusta yhtiön hallituksessa, missä istuu kolme ruotsalaista työntekijäkollegaa etujaan valvomassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Suomalaisen työntekijäsiiven edustaja on ollut mukana tiiviisti yhtiön hallituksen työssä, tosin vailla äänioikeutta, von Weymarn tiivisti.

Ruotsissa Telia-Soneran työntekijöitä rassaa yhtiön tuotantopisteiden sijoitus. Telia-Sonera on suuri muun muassa Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa. Eräiden mielestä hajasijoitus olisi parempi vaihtoehto. Yhtiön johto vakuutti pitävänsä huolen siitä, että yhtiö toimii lähellä asiakkaitaan.

Osakkeenomistajille yhtiöjohto halusi osoittaa, että fuusioyhtiön ensimmäinen vuosi oli itse asiassa erinomainen, mitään fuusionotkahdusta ei syntynyt. Synergioissa mennään etuajassa.

Telia seuraa etiikkakeskustelua

Ruotsissa paljon keskustelua aiheuttanut muutaman yhtiön luottamuskriisi puhutti yhtiökokousta varsinkin Telia Soneran nimityskomitean vuoksi. Siinä istuvat sekä yhtiön puheenjohtaja että varapuheenjohtaja. Ruotsissa tuoreeltaan työnsä tulokset julkistanut luottamus- ja etiikkakomitea edellyttää, että yhtiöt suoriutuisivat jatkossa omasta nimitysmenettelystään paljolti ulkopuolisin voimin.

- Uskon, ettei Telia-Soneran menettely jatkossa juurikaan eroa kaavailluista uusista normeista, toimitusjohtaja Anders Ingel sanoi. Tom von Weymarn vuorostaan antoi ymmärtää, että Telia-Soneran nimityspolitiikkaa ensi vuoden yhtiökokoukseen asti ohjaa niin sanottu osakasomistajasopimus.

Telia-Soneran johto lupasi yhtiökokouksessa myös tulevaisuudessa yksinkertaistaa vuosikertomusta niin ettei se aiheuta kysymysmerkkejä osakkaille.

Osakkeenomistaja Erik Lindholm Tukholmasta oli vakuuttunut yhtiökokouksessa ruotsalais-suomalaisesta fuusioyhtiöstä ja sen tulevaisuudesta.

- Telia ei olisi selviytynyt yksin kilpailusta. Suomessa ei myöskään ole sellaisia yritysskandaaleja kuin meillä Ruotsissa, tie- ja vesirakennusinsinööri Lindholm sanoi.

Matkapuhelimet päällä

Yhtiökokous keräsi Telia-Soneran osakkeenomistajia Globeniin Tukholmaan ja messukeskukseen Helsinkiin yhteensä runsaat 1 200, joista Helsingissä oli paikalla 450.

Kaksi yhtiökokouspaikkaa yhdistettiin videokonferenssin avulla. Puheenjohtaja istui Tukholmassa. Menettely tulkattiin kolmelle kielelle - ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Eipä ihme, että kokous venyi. Kun Anders Igel oli oman tilannearvionsa esittänyt ja päästiin osakkeiden kysymyksiin, aikaa oli ehtinyt kulua jo liki kaksi tuntia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järjestelykysymyksiin kuuluivat myös paikalla olleiden matkapuhelimet. Ruotsissa ja Suomessa sellainen on kansalaisen näkemyksen mukaan suljettava elokuvissa ja teattereissa..